Wijzigingen in je zorgverzekering 2023

De overheid bepaalt elk jaar welke zorg vergoed wordt uit de basisverzekering. En hoe hoog het eigen risico wordt. Dit is bekendgemaakt op Prinsjesdag. Bekijk wat er in 2023 verandert.

Wijzigingen in de basisverzekering 2023

 • NIPT
  Als je zwanger bent en een medische indicatie hebt, dan betaal je per 2023 geen eigen risico meer voor de NIPT. Heb je geen medische indicatie, dan is de NIPT per 1 april 2023 ook kosteloos.
 • Herstelzorg na corona
  Als je het coronavirus hebt gehad en nog last heeft van ernstige klachten, dan krijg je herstelzorg vergoed zoals bijvoorbeeld fysiotherapie of ergotherapie. Deze vergoeding was al tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering en is nu verlengd tot 1 augustus 2023.
 • Collectiviteitskorting 
  De collectiviteitskorting op de basisverzekering vervalt per 2023. Collectiviteiten blijven wel bestaan en ook de korting op de aanvullende verzekering blijft. En in plaats van de korting op je basisverzekering krijg je bij PZP nieuwe collectieve voordelen.
 • Vitamine D
  Per 2023 worden geneesmiddelen met vitamine D, om een vitamine D tekort te voorkomen of te behandelen, niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. 
 • Medicijnrol
  In een medicijnrol zitten meerdere geneesmiddelen per innamemoment. Gebruik je zo’n medicijnrol? Dan is deze informatie belangrijk voor je. Tot 1 januari 2023 worden voor elk geneesmiddel apart apotheekkosten in rekening gebracht. Vanaf 2023 wordt voor de medicijnrol een abonnementsbedrag in rekening gebracht. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico.
 • Voetzorg
  Voetzorg wordt nu alleen bij diabetes mellitus vanuit de basisverzekering vergoed. Per 2023 krijg je voor meer medische aandoeningen een vergoeding vanuit de basisverzekering. Bekijk de vergoeding voetbehandelingen.

Wijzigingen aanvullende verzekeringen

Fysiotherapie: Vorig jaar was er een bedrag verzekerd in de aanvullende verzekeringen, dit is omgezet naar een aantal behandelingen.

Het verplicht eigen risico blijft gelijk

De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. Dat is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Het verplicht eigen risico voor je zorgverzekering in 2023 blijft gelijk: € 385.

Betaal je dit bedrag liever niet in één keer? Dan kan je het verplicht eigen risico bij PZP ook gespreid betalen. Zodat je niet het hele bedrag in één keer betaalt, maar in termijnen.

De rekenpremie in 2023

Op Prinsjesdag heeft de overheid bekend gemaakt dat de rekenpremie voor 2023 € 1.599 is. Dat is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens de overheid aan verzekerden moeten vragen om de zorgkosten te dekken. De rekenpremie is de basis voor de premie van de zorgverzekering die je vanaf 2023 gaat betalen. Hoe dat precies werkt, leggen we je graag uit.

Van rekenpremie naar je premie

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven