Vergoeding oefentherapie bij artrose in de knie- en heupgewrichten

Wat krijg je vergoed voor oefentherapie bij artrose in de knie- en heupgewrichten (gesuperviseerde oefentherapie)? Bekijk je maximale vergoeding.

Eerste 12 behandelingen: basisverzekering

Je krijgt bij artrose in de knie- en heupgewrichten maximaal 12 behandelingen oefentherapie per 12 maanden vergoed uit de basisverzekering. Het genoemde aantal behandelingen is een maximum. In overleg met je fysio- of oefentherapeut en eventueel je verwijzer bepaal je hoeveel behandelingen je nodig hebt.

Wat betaal je zelf naast de vergoeding uit de basisverzekering?

 • Je betaalt wel een Bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in  2020 € 385. Bovenop het verplichte eigen risico kan je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.
 • Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
 • Ga je naar een niet-gecontracteerde therapeut? Dan betaal je een deel per behandeling zelf afhankelijk van je basisverzekering.

Vanaf 13e behandeling: aanvullende verzekering

Heb je één van onderstaande aanvullende verzekeringen? Dan krijg je na de eerste 12 behandelingen ook nog een vergoeding uit de aanvullende verzekering. Het genoemde aantal behandelingen is een maximum. Krijg je ook nog fysiotherapie voor andere aandoeningen, dan vallen deze ook onder dit maximum.

Wat betaal je zelf naast de vergoeding uit de aanvullende verzekering?

 • Je betaalt geen eigen risico voor zorg uit de aanvullende verzekering
 • Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
 • Ga je naar een niet-gecontracteerde therapeut en heb je een aanvullende verzekering van PZP? Dan krijg je een vergoeding van 100% van het marktconforme tarief.

Je vergoeding uit de aanvullende verzekering:

 • Tot 18 jaar: Geen vergoeding

  Vanaf 18 jaar: € 250 per jaar
 • Tot 18 jaar: € 250 per jaar en 100% van een screening voorafgaand aan de behandeling

  Vanaf 18 jaar: € 250 per jaar en 100% van een screening voorafgaand aan de behandeling én 3 behandelingen extra met een indicatie die staat op de lijst die is vastgesteld door de overheid
 • Tot 18 jaar: € 550 per jaar en 100% van een screening voorafgaand aan de behandeling

  Vanaf 18 jaar: € 550 per jaar en 100% van een screening voorafgaand aan de behandeling én 3 behandelingen extra met een indicatie die staat op de lijst die is vastgesteld door de overheid

Staat je aanvullende verzekering hier niet bij? Kijk dan bij de vergoedingen en voorwaarden.

Waar kan je terecht?

Bij een gecontracteerde fysio- of oefentherapeut vergoeden we 100% van de behandeling. Met deze therapeuten hebben we namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen. Zoek een therapeut bij je in de buurt.

Niet-gecontracteerde fysio- of oefentherapeut

Bij een niet-gecontracteerde fysio- of oefentherapeut krijg je geen volledige vergoeding. Je hebt bij deze niet-gecontracteerde therapeuten een akkoordverklaring nodig. Wil je meer weten? Lees alles over de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg.

Heb je een verwijzing nodig?

Je hebt altijd een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Deze verwijzing is 1 jaar geldig. Heb je hierna nog meer behandelingen nodig? Dan heb je een nieuwe verwijzing nodig. Je behandeling moet binnen 3 maanden na afgifte van de verwijzing starten, anders is de verwijzing niet meer geldig.

Nog vragen? We zijn er voor je