Aanmelden voor de Politie Zorgpolis

Lees meer over het aanmelden voor de Politie Zorgpolis, tussentijds overstappen en het meeverzekeren van je gezin.

Hoe meld je je aan?

Je krijgt eerst een overzicht van alle eenheden binnen Nederland. Klik op het collectiviteitsnummer van jouw eenheid. Ben je student aan de politieacademie? Kies dan de eenheid waar je salaris van krijgt. Volg de stappen bij ‘premie berekenen’. 

Daarna kun je een basisverzekering kiezen en eventueel aanvullende verzekeringen.

Voorwaarden voor aanmelden

Niet iedereen kan zich aanmelden voor de zorgcollectiviteit van de politie. Je kunt je aanmelden als je voldoet aan één van deze voorwaarden:

  • Je bent in loondienst bij de politie
  • Je werkt als politievrijwilliger
  • Je gaat aansluitend op je aanstelling als politievrijwilliger met pensioen (en je bent al verzekerd bij PZP)
  • Je bent een medewerker in dienst van de bonden (ACP, NPB en VHMP).

Tussentijds overstappen

Is de politie jouw nieuwe werkgever en had je bij je oude werkgever al een collectieve verzekering? Of ben je al verzekerd bij CZ? Dan kun je, aansluitend op je oude zorgverzekering, overstappen naar de PZP. Je hoeft dus niet te wachten tot 1 januari. Ben je niet collectief verzekerd? Dan kun je overstappen per 1 januari.

Heb je gezinsleden die collectief meeverzekerd zijn via je oude werkgever of bij CZ verzekerd zijn? Ook zij kunnen tussentijds overstappen naar de PZP en hoeven niet te wachten tot 1 januari.

Meeverzekeren van gezinsleden

Als je verzekerd bent bij de Politie Zorgpolis, kun je ook je partner meeverzekeren. Je mag je partner meeverzekeren als jullie aan één van deze voorwaarden voldoen:

  • samenwonen
  • een geregistreerd partnerschap hebben
  • getrouwd zijn

Kinderen zijn verzekeringsplichtig. Voor kinderen onder de 18 jaar moet één van de ouders een zorgverzekering afsluiten, maar voor hen hoeft geen premie te worden betaald. Kinderen vanaf 18 jaar zijn er zelf verantwoordelijk voor dat zij een zorgverzekering hebben. Dat wil niet zeggen dat ze ook zelf verzekeringnemer moeten zijn. Meerderjarige kinderen die nog studeren of thuis wonen kunnen tot hun 31e meeverzekerd blijven bij hun ouders. Voor kinderen vanaf 18 jaar moet wel premie worden betaald.

Als jij en je partner verzekerd zijn bij verschillende zorgverzekeraars, kun je kiezen bij welke verzekeraar je de kinderen onderbrengt. Als je beiden bij dezelfde verzekeraar bent ingeschreven, maar met een ander soort polis, mag je ook kiezen bij welke ouder de kinderen worden aangemeld.

Veelgestelde vragen

Nog vragen? We zijn er voor je