Eigen risico: zo werkt het

Iedereen van 18 jaar of ouder betaalt eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. In 2024 betaal je de eerste € 385 zelf, daarna vergoeden wij de kosten.

Bekijk de stand van uw eigen risico in Mijn PZP

Wat is het eigen risico van je zorgverzekering?

Verplicht eigen risico

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je voor zorg uit de basisverzekering het eerste deel zelf. Dit is het verplicht eigen risico.

De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het verplicht eigen risico. In 2024 blijft dit zo. Je betaalt eigen risico over een kalenderjaar, van 1 januari t/m 31 december. Dit bedrag betaal je naast je premie. Is je verplicht eigen risico op? Dan vergoeden wij de kosten.

Vrijwillig eigen risico

Je kunt naast het verplichte eigen risico van € 385 ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Bijvoorbeeld als je weinig zorg nodig hebt. Zo bespaar je op je premie. Let op: als je zorgkosten maakt, betaal je dus ook meer. Vrijwillig eigen risico wijzigen? Geef het vóór 1 januari aan ons door via Mijn PZP.

Het vrijwillig eigen risico verschilt per basisverzekering:

 • Je hebt met de Zorg-op-maatpolis of Zorgvariatiepolis de keuze uit een vrijwillig eigen risico van € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500.
 • Bij een Zorgbewustpolis kun je alleen kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500.

Korting op je premie

Hoe hoger je eigen risico, hoe meer korting je krijgt.

Hoogte eigen risico Premiekorting per jaar Zorgbewust Premiekorting per jaar Zorg-op-maat en Zorgvariatie
€ 385  € 0 € 0
€ 485 € 36
€ 585
€ 72
€ 685
€ 108
€ 785
€ 144
€ 885 € 180 € 180

Voor welke zorg betaal je eigen risico?

Je betaalt eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Zoals ziekenhuiszorg, bloedprikken en medicijnen. Twijfel je of je eigen risico moet betalen?

Bekijk dan de vergoeding

Voor welke zorg betaal je geen eigen risico?

Je betaalt geen eigen risico voor bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, kraamzorg en zorg uit de aanvullende verzekering.

Bekijk alle uitzonderingen

Moet ik het eigen risico in één keer betalen?

Je kunt ervoor kiezen om het verplichte eigen risico in termijnen te betalen. Zo voorkom je dat je het eigen risico van € 385 in één keer moet betalen. Je betaalt dan in 10 termijnen van € 38,50 per maand. Maak je het eigen risico niet op? Dan krijg je het teveel betaalde bedrag terug.

Lees meer over gespreid betalen

Belangrijk om te weten

Je betaalt eigen risico voor zorgkosten die je maakt uit de basisverzekering. Zoals:

 • Ziekenhuiszorg
 • Laboratoriumonderzoek
 • Bezoek aan de spoedeisende hulp

  Zeker weten of je eigen risico moet betalen? Bekijk de vergoeding.

 • Je betaalt geen eigen risico voor zorgkosten zoals:

  • Bezoek aan de huisarts of huisartsenpost
  • Zorg voor kinderen tot 18 jaar
  • Zorg die je vergoed krijgt uit je aanvullende verzekering
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Hulpmiddelen die je leent
  • Wijkverpleging

   

  Bekijk alle uitzonderingen

  Je betaalt eigen risico over een kalenderjaar. Dus van 1 januari t/m 31 december. Je betaalt alleen eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Heb je (bijna) geen zorgkosten gemaakt? Dan betaal je dus ook weinig of geen eigen risico. Op 1 januari van het volgende jaar wordt je eigen risico weer opnieuw berekend.

  Betaal je je eigen risico in 10 termijnen vooruit, en maak je niet het volledige bedrag op vóór 31 december? Dan krijg je het te veel betaalde eigen risico uiterlijk 1 april van het volgende jaar terug.

  In principe krijg je de rekening voor je eigen risico 1x per drie maanden. Nog niks ontvangen? Soms duurt het wat langer omdat we nog wachten op de declaratie van je zorgverlener.

  De startdatum van je behandeling bepaalt over welke periode je eigen risico betaalt. Is de eerste afspraak voor je behandeling in 2024? Dan betaal je eigen risico over 2024.

  Word je in het ziekenhuis behandeld? Het ziekenhuis verzamelt al je behandelingen in een pakketje (DBC). De DBC stopt als je behandeling klaar is. Of na een aantal dagen, bepaald door de NZa:

  • Eerste consult in ziekenhuis: 90 dagen
  • Vervolg ziekenhuiszorg: 120 dagen
  • Operaties: 42 dagen
  • Geestelijke gezondheidszorg: 365 dagen

  Duurt de behandeling langer? Dan wordt er een nieuw pakketje gemaakt. Was je eigen risico nog niet op? Of start de DBC in een nieuw jaar? Dan krijg je een nieuwe rekening voor het eigen risico. Je betaalt dan 2 keer eigen risico. Vraag je zorgverlener of en wanneer er een nieuwe DBC voor je wordt geopend.

  Je kunt het vrijwillig eigen risico verhogen als je (bijna) nooit zorgkosten hebt. En als je genoeg gespaard hebt om het volledig eigen risico te betalen als je tóch zorg of medicijnen nodig hebt.

  Het is niet verstandig om je eigen risico te verhogen als je vaak medicijnen nodig hebt. Of als je regelmatig naar het ziekenhuis gaat. We raden ook af om je vrijwillig eigen risico te verhogen als je geen geld hebt gespaard voor als er wél iets aan de hand is.

  Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je een deel van je zorgkosten uit de basisverzekering zelf. Dit heet het verplicht eigen risico. Elk jaar bepaalt de overheid de hoogte van dit bedrag. In 2024 is dit € 385. Dat betekent dat je de eerste € 385 van de zorgkosten die je maakt zelf betaalt. Zorgkosten die je daarna maakt, betaalt de zorgverzekeraar. Tenzij je een vrijwillig eigen risico hebt.

  Wil je kosten besparen op je premie? Je kunt kiezen voor een vrijwillig extra eigen risico van € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500. Dit komt dus bovenop het verplichte eigen risico. Het maximale eigen risico is dus € 885.

  Let op: kies alleen voor een vrijwillig eigen risico als je (bijna) nooit zorgkosten hebt. En als je genoeg achter de hand hebt voor als er wél iets gebeurt.