Eigen risico: zo werkt het

Iedereen van 18 jaar of ouder betaalt eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Je betaalt de eerste € 385 zelf, daarna vergoeden wij de kosten.

Wat is het eigen risico?

Voor zorg uit de basisverzekering zoals ziekenhuiszorg, medicijnen en bloedprikken betaal je een deel van de kosten zelf. Dit heet het eigen risico. In 2020 is het verplicht eigen risico € 385. In  2021 blijft het eigen risico € 385. De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico.

  • Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar of ouder
  • Je betaalt het eigen risico naast je premie
  • Je betaalt het eigen risico over een kalenderjaar (1 januari t/m 31 december)
  • Je maakt het eigen risico eerst op, daarna vergoeden wij de kosten

Voor welke zorg betaal ik geen eigen risico?

Je betaalt géén eigen risico voor bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg, hulpmiddelen in bruikleen en wijkverpleging. Ook geldt het eigen risico niet voor zorg uit de aanvullende verzekering.

Bekijk voor welke zorg je nog meer geen eigen risico betaalt

Wat is het vrijwillig eigen risico?

Je kunt naast het verplichte eigen risico van € 385 ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Hierdoor kan je besparen op je premie. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Je kunt kiezen voor een eigen risico van maximaal € 885. Let op: als je zorgkosten maakt, betaal je dus ook meer. Vrijwillig eigen risico wijzigen? Geef het vóór 1 januari aan ons door via Mijn PZP.

Je hebt met de Zorg-op-maatpolis of Zorgkeuzepolis de keuze uit een vrijwillig eigen risico van € 100, € 200€ 300€ 400 of € 500. Bij een Zorgbewustpolis kun je alleen kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500.

Korting op je premie

Hoogte eigen risico Premiekorting per jaar
 € 385 € 0
 € 485 € 36
 € 585 € 72
 € 685 € 108
 € 785 € 144
 € 885 € 210

Moet ik het eigen risico in één keer betalen?

Je kunt ervoor kiezen om het verplichte eigen risico in termijnen te betalen. Zo voorkom je dat je het eigen risico van € 385 in één keer moet betalen. Je betaalt dan 10 termijnen van € 38,50 per maand. Maak je het eigen risico niet op? Dan krijg je het teveel betaalde bedrag terug. Wil je in 2021 het eigen risico in termijnen betalen? Meld je dan vóór 1 februari aan.

Ook interessant

Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Eigen risico en eigen bijdrage zijn allebei kosten die je zelf betaalt voor zorg. Toch zijn ze niet hetzelfde. Wanneer betaal je eigen bijdrage?

Een betalingsregeling aanvragen bij PZP

Heb je moeite met het betalen van je premie, rekening of eigen risico? Of heb je een betalingsachterstand? We helpen je graag.

Belangrijk om te weten

Dáárom PZP

  1. Al 90 jaar ervaring
  2. Klanten geven ons een 8,2
  3. Exclusief voor de politie
Naar boven