Zwangerschap en geboorte

Een baby op komst, gefeliciteerd! Je hoeft je zwangerschap niet aan ons door te geven. Er zijn een paar dingen die je wel moet regelen.

Zwanger: wat moet je regelen en wanneer?

1. Verloskundige kiezen – vanaf nu

Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je een afspraak maken met een verloskundige. De 1e afspraak is meestal tussen de 7e en 10e week van de zwangerschap. Een verwijzing is niet nodig. De verloskundige begeleidt je tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Vind een verloskundige

Vergoeding verloskundige zorg

Arts met stethoscoop luistert naar de buik van zwangere vrouw

2. Gratis kraampakket bestellen - vanaf nu

In het kraampakket zitten producten voor je bevalling en de eerste dagen daarna. Je kunt het kraampakket aanvragen als je zelf zwanger bent. Je partner kan het kraampakket niet aanvragen. Je ontvangt het pakket in de 7e maand van je zwangerschap.

  • Alles voor je bevalling in 1 pakket
  • Gratis thuisbezorgd
  • In de 7e maand van je zwangerschap

3. Kraamzorg aanvragen - vanaf week 12

Na de bevalling kan je wel wat hulp gebruiken. De kraamhulp verzorgt jij en je baby, en neemt zorg uit handen. Hoeveel uur kraamzorg je krijgt, hangt af van je situatie. Je kunt de kraamzorg het beste tussen de 12e en 16e week van je zwangerschap aanvragen.

Vind een kraamcentrum

Vergoeding kraamzorg

Vrouw met pasgeboren baby tegen de borst

4. Baby aanmelden - na de bevalling

Bevallen? Gefeliciteerd! Binnen 3 dagen moet je aangifte doen in de gemeente waar je baby geboren is. Geef de geboorte ook zo snel mogelijk aan ons door, zodat we je kindje kunnen bijschrijven op de polis. Goed om te weten: je kind is gratis meeverzekerd en krijgt dezelfde zorgverzekering als de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering.

Geboorte doorgeven

Veelgestelde vragen

PZP Geboortezorgadvies

Vragen over kraamzorg, vergoedingen of je zwangerschap? Laat het ons weten, we helpen je graag.

Naar boven