Zwangerschap en geboorte

Een baby op komst, gefeliciteerd! Je hoeft je zwangerschap niet aan ons door te geven. Er zijn een paar dingen die je wel moet regelen.

Zwanger: wat moet je regelen en wanneer?

1. Kies de zorgverzekering die bij jou past - vanaf nu

Als je zwanger bent heb je extra zorg nodig. Veel kosten krijg je vergoed uit de basisverzekering, zoals bezoekjes aan de verloskundige. Voor andere kosten, zoals de eigen bijdrage voor kraamzorg, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Al vanaf € 13,20 per maand.

Ontdek onze aanvullende pakketten

2. Verloskundige kiezen – vanaf nu

Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je een afspraak maken met een verloskundige. De 1e afspraak is meestal tussen de 7e en 10e week van de zwangerschap. Een verwijzing is niet nodig. De verloskundige begeleidt je tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Vind een verloskundige

Vergoeding verloskundige zorg
Arts met stethoscoop luistert naar de buik van zwangere vrouw

3. Kraamzorg aanvragen - vanaf week 12

Na de bevalling kan je wel wat hulp gebruiken. De kraamhulp verzorgt jij en je baby, en neemt zorg uit handen. Hoeveel uur kraamzorg je krijgt, hangt af van je situatie. Je kunt de kraamzorg het beste tussen de 12e en 16e week van je zwangerschap aanvragen.

Vind een kraamcentrum

Vergoeding kraamzorg

4. Gratis kraampakket bestellen - vanaf week 16

In het kraampakket zitten producten voor je bevalling en de eerste dagen daarna. Je kunt het kraampakket aanvragen als je zelf zwanger bent. Je partner kan het kraampakket niet aanvragen. Je ontvangt het kraampakket binnen 7 werkdagen na je aanvraag.

Bestel je kraampakket
Vrouw met pasgeboren baby tegen de borst

5. Baby aanmelden - na de bevalling

Bevallen? Gefeliciteerd! Binnen 3 dagen moet je aangifte doen in de gemeente waar je baby geboren is. Geef de geboorte ook zo snel mogelijk aan ons door, zodat we je kindje kunnen bijschrijven op de polis. Goed om te weten: je kind is gratis meeverzekerd en krijgt dezelfde zorgverzekering als de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering.

Geboorte doorgeven

Veelgestelde vragen

Ja, dat is wel handig. Kies voor een aanvullende verzekering Basis PZP of Plus PZP. Want daarmee krijg je extra vergoedingen. Bijvoorbeeld voor een bevalling in een geboortecentrum of ziekenhuis, advies van een lactatiekundige of couveuse nazorg. Welke aanvullende verzekering past bij je? Vergelijk de vergoedingen in het pakketoverzicht.

Nee, je kunt je verzekering helaas niet tussentijds wijzigen. Ben je in verwachting, of heb je een kinderwens? Pas dan je verzekering aan vóór 31 december. Deze gaat dan in per 1 januari van het volgende jaar.

PZP Geboortezorgadvies

Vragen over kraamzorg, vergoedingen of je zwangerschap? Laat het ons weten, we helpen je graag.