Vergoeding kraamzorg

Wat krijg je vergoed voor kraamzorg? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Kraamzorg zonder medische indicatie

Je krijgt een vergoeding uit onze basisverzekering voor kraamzorg zonder medische indicatie. De kraamzorg vindt thuis plaats of in een kraam- of geboortecentrum. Het aantal dagen en uren dat je kraamzorg krijgt wordt volgens het landelijk indicatieprotocol kraamzorg vastgesteld door de verloskundige of medisch specialist. Kraamzorg thuis duurt normaalgesproken 8 dagen. Kies je een zorgverlener die geen contract met ons heeft? Dan krijg je misschien minder vergoed. Lees meer over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg.

Je betaalt altijd een wettelijke eigen bijdrage per uur voor kraamzorg zonder medische indicatie.

Kraamzorg met medische indicatie in het ziekenhuis

Ben je bevallen in het ziekenhuis en heb je een medische indicatie waardoor je de kraamzorg in het ziekenhuis ontvangt? Dan krijg je kraamzorg vergoed uit onze basisverzekering. Je betaalt geen eigen bijdrage. Als je naar huis mag (en dus niet langer een medische indicatie hebt) en je hebt nog recht op kraamzorg, ontvang je de resterende uren kraamzorg thuis of in een geboorte- of kraamcentrum. Omdat er geen medische indicatie meer is betaal je over deze uren wel een eigen bijdrage.

Extra kraamzorg

Uit je aanvullende verzekering kun je soms een vergoeding krijgen voor extra kraamzorg. De verloskundige bepaalt of je extra kraamzorg nodig hebt. Per aanvullende verzekering gelden de volgende maximale vergoedingen:

 • Jongeren PZP: Geen vergoeding
 • Basis PZP: 4 dagen
 • Plus PZP: 4 dagen

Ben je direct na je bevalling voor minimaal 14 dagen in het ziekenhuis opgenomen en heb je extra kraamzorg nodig? Per aanvullende verzekering gelden de volgende maximale vergoedingen:

 • Jongeren PZP: Geen vergoeding
 • Basis PZP: 6 uur
 • Plus PZP: 6 uur

Staat je aanvullende verzekering hier niet bij? Kijk dan bij de vergoedingen en voorwaarden.

Eigen bijdrage

Kraamzorg in het ziekenhuis of geboortecentrum

Als je kraamzorg krijgt in het ziekenhuis of in het geboorte- of kraamcentrum en het is niet medisch noodzakelijk, dan betaal je een wettelijke eigen bijdrage.

 • In 2021:  € 37 per dag (voor moeder en kind samen).
 • In 2020: € 36 per dag (voor moeder en kind samen).

Als je zorgverlener een hoger bedrag declareert dan het wettelijke tarief, betaal je het hogere bedrag als extra eigen bijdrage. Dit bedrag wordt niet vergoed uit de aanvullende verzekering

 • Het wettelijke tarief in 2021: maximaal € 225 per dag (voor moeder en kind samen)
 • Het wettelijke tarief in 2020: maximaal € 219 per dag (voor moeder en kind samen).

Kraamzorg thuis

Als je kraamzorg thuis krijgt, dan betaal je een wettelijke eigen bijdrage.

 • In 2021€ 4,60 per uur
 • in 2020: € 4,50 per uur.

Eigen risico

Je hoeft geen eigen risico te betalen.

Waar kan je terecht?

Vraag de kraamzorg uiterlijk de 20e week van de zwangerschap aan bij het kraamcentrum. Op zoek naar een kraamcentrum met een contract? Vind een kraamcentrum bij je in de buurt.

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven