Vergoeding reisvaccinaties en medicijnen

Vaccinaties en medicijnen (zoals malariapillen) voor reizen naar het buitenland kan je vergoed krijgen uit je aanvullende verzekering.

Je vergoeding in het kort

Basisverzekering

Geen vergoeding

Aanvullende verzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Eigen risico

Je betaalt geen Bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in  2021 € 385. Bovenop het verplichte eigen risico kan je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Eigen bijdrage

Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Wat krijg je vergoed?

De hoogte van de vergoeding verschilt per aanvullende verzekering. Je kunt een vergoeding krijgen voor vaccinaties en tabletten tegen veelvoorkomende ziekten in het buitenland. Dit geldt voor:

 • Consult
 • Inentingen:
  • Bof, mazelen, rodehond (BMR)
  • Buiktyfus
  • Difterie, tetanus en polio (DTP)
  • Gele koorts
  • Hepatitis A en B
 • Medicijnen die je beschermen tegen ziekten zoals malaria

In sommige gevallen kun je ook een vergoeding krijgen voor inentingen tegen bijvoorbeeld tuberculose en rabiës. Bekijk je vergoeding in Mijn PZP.

 1. Vergoeding
 1. Vergoeding

Staat je aanvullende verzekering hier niet bij? Kijk dan bij de vergoedingen en voorwaarden.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersvaccinaties (LCR) lees je welke vaccinaties er geadviseerd worden per land. De arts van het vaccinatiecentrum bepaalt welke vaccinaties je nodig hebt.

Waar kan je terecht?

Voor vaccinaties kun je terecht bij ieder vaccinatieadres van het LCR. Vind een adres bij je in de buurt. De tabletten kun je met een recept van je huisarts of GGD ophalen bij de GGD of apotheek. Vind een apotheek bij je in de buurt.

Korting bij Thuisvaccinatie en Reisprik

Laat je je inenten via Thuisvaccinatie of Reisprik? Dan krijg je 15% korting op het consult en veel vaccinaties. Óók als je geen aanvullende verzekering hebt. 

Bekijk je korting bij Thuisvaccinatie.nl
Bekijk je korting bij Reisprik

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven