Vergoeding mobiliteitshulpmiddelen

Wat krijg je vergoed voor mobiliteitshulpmiddelen? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Hulpmiddelen voor mobiliteit krijg je vergoed uit je basisverzekering. Je kunt in aanmerking komen voor vergoeding van deze hulpmiddelen als je hier langdurig op bent aangewezen om te kunnen lopen en een eenvoudiger hulpmiddel niet voldoende is. Ook moet er sprake zijn van:

 • Evenwichtsstoornissen
 • Stoornissen in de onderste ledematen
 • Stoornissen in het uithoudingsvermogen of vormen van lichamelijke zwakte

Voorbeelden van niet-eenvoudige hulpmiddelen die wij vergoeden zijn:

 • Loopwagens en loopfietsen (voor verzekerden vanaf 18 jaar)
 • Achterwaartse rollators (voor verzekerden vanaf 18 jaar)
 • Parkinsonrollators (in diverse uitvoeringen met/zonder lichtsignaal, akoestisch signaal)
 • Heavy duty rollators (> 150 kg en vanaf zitbreedte 55 cm)
 • Kinderrollators

Heb je een loophulpmiddel nodig? Neem dan contact op met een gecontracteerde leverancier. Deze leverancier beoordeelt of je in aanmerking komt voor een loophulpmiddel en stelt vast wat voor je het meest doelmatige en geschikte hulpmiddel is om je mobiliteitsproblemen op te lossen. Dat kan elk merk of model zijn, de leverancier zorgt dat deze aan je geleverd wordt. Je hoeft hiervoor niet bij te betalen.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

Krijg je het hulpmiddel in bruikleen? Dan betaal je geen eigen risico. Wordt het hulpmiddel je eigendom? Dan verrekenen wij je vergoeding wel met het eigen risico.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een leverancier die een contract met ons heeft? Vind een geschikte leverancier. Je kunt je selectie verfijnen op: loophulpmiddelen. Gaat het om een loophulpmiddel voor een kind (tot 18 jaar)? Verfijn je selectie dan op: loophulpmiddelen voor kinderen.

 • Loophulpmiddel voor volwassenen. Je kunt direct contact opnemen met een gecontracteerde leverancier. Je hebt wel een verwijzing nodig. Voor een loopfiets duurder dan € 617 (in 2019 € 600) moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.
 • Loophulpmiddel voor kinderen (tot 18 jaar). Kost het kinderloophulpmiddel minder dan € 500? Dan kan je direct contact opnemen met een gecontracteerde leverancier Je hebt wel een verwijzing nodig. Is het loophulpmiddel duurder dan € 500? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.
 • Je moet altijd toestemming aan ons vragen als je naar een leverancier gaat waar we geen contract mee hebben.

Nog vragen? We zijn er voor je