Vergoeding uitleenhulpmiddelen voor kortdurend gebruik

Wat krijg je vergoed voor uitleenhulpmiddelen voor kortdurend gebruik? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Kan je je dagelijkse activiteiten tijdelijk niet zelf doen in verband met je medische situatie? Dan kan je gebruik maken van een aantal uitleenhulpmiddelen, zoals:

  • Toiletstoel
  • Bedtafel
  • Rolstoel
  • Douchestoel
  • Rugsteun

Het tijdelijk gebruik van deze uitleenhulpmiddelen wordt volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Je hebt hiervoor een medische indicatie van een behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig. Bekijk de complete lijst van uitleenhulpmiddelen.

Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

Daarnaast vind je in het Reglement Hulpmiddelen per vergoeding welke eisen wij stellen aan niet-gecontracteerde leveranciers.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
 te betalen.

Eigen risico

Je hoeft geen Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.
 te betalen.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een leverancier met een contract voor je hulpmiddel? Vind een leverancier. Zoek op het uitleenhulpmiddel dat je nodig hebt.

Ga je naar een leverancier zonder contract? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Stuur hierbij de medische diagnose van je behandelend arts en een offerte van de leverancier mee.

Je leent dit hulpmiddel voor maximaal 26 weken. Heb je het hulpmiddel langer of zelfs voortaan altijd nodig? Neem contact op met je leverancier.

Heb je het hulpmiddel niet meer nodig? Meld aan je leverancier of onze afdeling Medische Beoordelingen dat je je hulpmiddel niet meer nodig hebt. Die wordt dan opgehaald.

Veelgestelde vragen

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven