Vergoeding slijmuitzuigapparatuur

Wat krijg je vergoed voor slijmuitzuigapparatuur? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Slijmuitzuigapparatuur krijg je vergoed uit je basisverzekering. Je komt voor de vergoeding in aanmerking als je één van onderstaande medische diagnoses hebt:

  • Tracheostoma, al dan niet met canule
  • Terminale longziekten, al of niet postoperatief
  • Progressieve neurologische aandoeningen, zoals MS, ALS en andere spierziekten
  • Veel slijmproductie na een grote KNO-operatie
  • Terminale patiënten die veel slijm opgeven
  • Prematuren
  • Kinderen met aangeboren ernstige afwijkingen of stofwisselingsziekten

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
 te betalen.

Eigen risico

Je hoeft geen Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.
 te betalen.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een leverancier met een contract voor slijmuitzuigapparatuur? Vind een leverancier bij je in de buurt. De leveranciers leveren door heel Nederland.

Is er een tweede apparaat nodig voor een volwassene? Of ga je naar een leverancier waar we geen contract mee hebben? Dan moet je altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.

Leen je dit hulpmiddel en heb je het niet meer nodig? Neem dan altijd contact op met je leverancier. Het hulpmiddel wordt dan weer bij je opgehaald.

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven