Vergoeding gezondheidscursussen
Wat krijg je vergoed voor gezondheidscursussen? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.
Wat krijg je vergoed?
De kosten van gezondheidscursussen, die gericht zijn op het bevorderen van je gezondheid of waarin je leert omgaan met je ziekte, vergoeden wij uit onze aanvullende verzekeringen. Je bent dan zelf in staat om je gezondheid op peil te houden of te verbeteren.
De vergoeding krijg je niet voor arbeids-en/of bezigheidstherapie, beweegprogramma’s, bedrijfshulpverleningscursussen (waaronder EHBO-cursussen voor kinderen ten behoeve van de registratie Gastouder in de zin van de Wet kinderopvang).
- Vergoeding
- Vergoeding
Staat je aanvullende verzekering hier niet bij? Kijk dan bij de vergoedingen en voorwaarden.
Eigen bijdrage
Je hoeft geen wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
te betalen.
Eigen risico
Je hoeft geen Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2023 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig heeft. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.
te betalen.
Waar kan je terecht?
De cursus wordt gegeven door:
- een thuiszorgorganisatie
- een GGD
- een landelijke of regionale patiëntenvereniging (voor diabetespatiënten moet deze patiëntenvereniging de gezondheidsbelangen van diabetespatiënten behartigen)
- (poliklinieken van) ziekenhuizen
- een zorggroep met wie wij afspraken hebben gemaakt over gezondheidscursussen
- een andere dan de hiervoor genoemde instanties, waarmee wij afspraken hebben gemaakt
Je kunt een EHBO-cursus volgen bij elke zorgverlener. Na de cursus moet je wel een diploma of certificaat krijgen, dat is uitgegeven door één van deze organisaties:
- Het Oranje Kruis
- Nederlandse Rode Kruis (NRK)
- Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO (KNV EHBO)
- Nationale Bond voor EHBO
- Reanimatiepartners van de Hartstichting (de cursus moet wel voldoen aan de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR))
- Nederlandse Reanimatie Raad (NRR)
- Livis
- NIKTA
- Nedcert
- Stichting Raad van Eerste Hulp Diploma
Gezondheidscursussen kunnen niet rechtstreeks door de instantie bij ons gedeclareerd worden, dat kan je zelf doen. Het is belangrijk dat je een kopie van het behaalde diploma/certificaat meestuurt.