Vergoeding zuurstof

Wat krijg je vergoed voor zuurstof? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijgt u vergoed?

Uw arts kan zuurstoftoediening voorschrijven bij klachten waarbij u bij inademing te weinig zuurstof uit de lucht kunt opnemen. Bijvoorbeeld bij aandoeningen zoals COPD, longemfyseem en chronische bronchitis of een aandoening als clusterhoofdpijn.

Er zijn verschillende systemen voor zuurstoftoediening:

  • Zuurstofcilinders (in gasvorm)
  • Zuurstofconcentrator. Dit apparaat zuigt omgevingslucht aan. De lucht wordt gezeefd waardoor een hoog percentage zuurstof over blijft.
  • Vloeibare zuurstof. Het Ambulox®-systeem bestaat uit een moedervat plus een draagbaar vaatje. U kunt dit zelf bijvullen vanuit het moedervat.

De huur van een systeem voor zuurstoftoediening krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Deze vergoeding krijgt u als u naar een leverancier gaat waarmee we afspraken hebben gemaakt over kwaliteit en prijzen. Neem voor de vergoeding van de stroomkosten contact op met uw leverancier.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Vakantielevering zuurstof via de eigen zorgverlener

Verblijf je in het buitenland? PZP vergoedt vanuit de basisverzekering het Nederlandse tarief. Zie het vergoedingsoverzicht hulpmiddelen voor het meest actuele tarief per zorgpolis. Alle kosten boven dit tarief betaal je zelf.

Hoeveel je moet bijbetalen, hangt af van de kosten die de leverancier in het buitenland in rekening brengt. Het kan zijn dat je voor je verblijf in het buitenland via je Nederlandse leverancier een mobiele zuurstofconcentrator hebt ontvangen. De kosten voor de huur hiervan betaal je zelf. Deze prijs wisselt per leverancier.

Vakantielevering zuurstof zelf regelen

Bij verblijf in het buitenland kunt u zuurstof ook zelf regelen. Voor verzekerden met een Zorg-op-maatpolis vergoeden wij maximaal het gemiddeld afgesproken tarief. Zijn de kosten hoger, dan betaalt u de rest zelf. Voor verzekerden met een Zorgkeuzepolis vergoeden wij het marktconform tarief.

Gaat u naar een land binnen de EU? Dan kunt u soms een vergoeding krijgen volgens de tarieven en voorwaarden die in dat land gelden. Voorwaarde is wel dat de leverancier met de Europese Zorgpas (EHIC) of met het verdragsformulier S2 kan afrekenen. Kijk voor meer informatie op de website van de Europese Commissie. Via de website kiest u het EU-land waar u verblijft en kunt u zien of en waar u de zuurstof kunt regelen. Hebt u een S2 nodig? Neem dan contact op met de infolijn buitenland: (013) 593 86 10.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

Je hoeft geen eigen risico te betalen.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een leverancier voor zuurstof en bijbehorende apparatuur aan huis? Vind een leverancier.

Hier vind je het aanvraagformulier voor zuurstoftherapie dat je arts kan indienen bij de leverancier van je keuze.

Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Voeg daarbij bovenstaande formulieren en de offerte van de leverancier toe.

Heb je de apparatuur niet meer nodig? Geeft dit dan door aan de leverancier. De apparatuur wordt dan weer bij je opgehaald. Voor iedere dag dat de zuurstofapparatuur bij je thuis staat, mag de leverancier een dagprijs aan ons doorberekenen. Het is dus belangrijk dat je gelijk contact opneemt met de leverancier als je de apparatuur niet meer gebruikt. Dit geldt ook als je voor langere tijd wordt opgenomen in het ziekenhuis of een (verpleeg)instelling. Als je langer dan 2 weken bent opgenomen, of als je van tevoren weet dat de opname langer dan 2 weken zal duren, moet je dit melden aan de leverancier.

Meer informatie over het gebruik van extra zuurstof en de verschillende systemen die verkrijgbaar zijn, vind je in het boekje Zuurstof thuis: wat moet ik weten? van het Longfonds.

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven