Vergoeding geplande zorg in het buitenland

Ga je voor een medische behandeling naar het buitenland? Kijk wat je vergoed krijgt. En wat je moet regelen.

Wat krijg je vergoed?

 • Ik ga naar een zorgverlener met contract
  Dan krijg je de zorg vergoed zoals in Nederland. Net als in Nederland betaal je Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.
  . En soms een Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
  .
 • Ik ga naar een zorgverlener zonder contract
  Dan krijg je een vergoeding volgens de voorwaarden voor niet-gecontracteerde zorg. Net als in Nederland betaal je Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.
   en soms een Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
  . Je betaalt de rekening zelf aan je zorgverlener. En declareert de rekening daarna bij ons.

Ben je voor je behandeling op zoek naar een zorgverlener met een contract? Of wil je controleren of je zorgverlener een contract hebt? Gebruik dan de Zorgvinder. Zoek op behandeling of specialisme.

Tip: ga je naar een medisch specialist in Duitsland? Check dan of je gebruik kunt maken van de Internationale Zorgpas.

Dit krijg je niet vergoed

 • Extra's zoals een één- of tweepersoonskamer, of een telefoon, tv, internet of koelkast op je kamer.
 • Extra kosten van artsen die niet volgens de wettelijke tarieven werken. Bijvoorbeeld niet-geconventioneerde artsen, particuliere behandelaars of een Professor (Duitsland). Zij werken vaak met hoge, particuliere tarieven. Deze extra kosten krijg je meestal niet vergoed.
 • Extra (bank)kosten voor een betaling (door jou of door PZP) naar of vanuit het buitenland.
 • Extra kosten door koerswijzigingen. We betalen zorgkosten altijd in euro’s. Is de rekening betaald in een vreemde muntsoort? Het kan soms zijn dat je een hoger of juist lager bedrag betaald krijgt. Heeft je zorgverlener uit het buitenland de rekening rechtstreeks naar ons gestuurd? Dan krijg je soms nog een rekening voor het koersverschil.

Vraag toestemming aan voor:

Ga je naar een Belgische of Duitse zorgverlener met contract en staat de behandeling die je nodig hebt in deze lijst? Neem dan contact met ons op via (013) 593 86 10. Je hoort dan of deze behandeling in het ziekenhuis van je keuze onder het contract valt en of je deze moet aanvragen.

Wacht altijd onze toestemming af voordat je aan je behandeling begint. Alleen dan krijg je de behandeling of het medicijn vergoed.

Gebruik het aanvraagformulier om toestemming aan te vragen. En verstuur deze per post. Je ontvangt meestal binnen 10 werkdagen een reactie. Soms vragen we extra informatie bij je op. Is je aanvraag akkoord? Dan krijg je van ons je verklaring in Mijn PZP.

Veelgestelde vragen

Bel ons voor advies

Er komt veel kijken bij een medische behandeling in het buitenland. Het Accountteam PZP helpt je graag verder. Bel ons op 0800 023 12 90.

Man belt met PZP accountteam
Naar boven