Vergoeding valpreventieve beweeginterventie

Loop je een hoog risico om te vallen? Dan kan een cursus valpreventie helpen. Je kunt valpreventieve beweeginterventie vergoed krijgen uit je basisverzekering.

Je vergoeding in het kort

Basisverzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Aanvullende verzekering

Geen vergoeding

Eigen risico

Je betaalt Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage

Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Wat krijg je vergoed voor valpreventie?

Je kunt een valpreventieve beweeginterventie vergoed krijgen vanuit de basisverzekering als je een hoog risico hebt op vallen als gevolg van lichamelijke of psychische problemen. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je huisarts, specialist ouderengeneeskunde of praktijkondersteuner (POH) ouderenzorg. De zorgverlener zal dan eerst een valrisicobeoordeling uitvoeren. Loop je wel een hoog risico om te vallen, maar kom je niet in aanmerking voor een vergoeding? Neem dan contact op via je gemeente voor de mogelijkheden.

Let op: Op dit moment is het landelijk nog onduidelijk welke valpreventieve beweeginterventies in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat PZP vooralsnog de valpreventieve beweeginterventie niet kan vergoeden. Het Zorginstituut Nederland zal op korte termijn duidelijkheid geven welke valpreventieve beweeginterventies hieraan voldoen en dus vergoed mogen worden vanuit de basisverzekering. Zodra hier meer duidelijkheid over is, dan laten we het je hier weten.

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven