Vergoeding KI(D) en IUI

Vrouwen jonger dan 43 jaar krijgen kunstmatige inseminatie (KI) en intra-uteriene inseminatie (IUI) vergoed uit de basisverzekering.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

100% vergoeding uit uw basisverzekering

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

Je betaalt Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.  

Eigen bijdrage

Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico.

Verwijzing nodig?

Ja

Wat krijg je vergoed?

Je krijgt Bij kunstmatige inseminatie (KI) spuit de arts het sperma van de partner kunstmatig in de baarmoedermond. Bij KID wordt het donorzaad gebruikt. en Bij intra-uteriene inseminatie (IUI) spuit de arts het sperma van de partner kunstmatig in de baarmoederholte. vergoed uit de basisverzekering. Je arts bepaalt hoeveel behandelingen je nodig hebt. Ook krijg je een vergoeding voor medicijnen en hormoonpreparaten die nodig zijn voor de behandeling.

Wanneer krijg je een vergoeding?

Je krijgt een vergoeding als:

  • Je arts heeft vastgesteld dat er sprake is van onvruchtbaarheid, verminderde vruchtbaarheid of een erfelijke aandoening.
  • Je jonger bent dan 43 jaar. Word je 43 jaar tijdens de behandeling? Dan mag je deze nog afmaken.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een zorgverlener met een contract voor vruchtbaarheidsproblemen? Vind een zorgverlener bij je in de buurt.

Wil je voor je behandeling naar het buitenland? Vraag dan eerst toestemming aan met het aanvraagformulier IVF ICSI of andere fertilisatiebehandeling buitenland.