Transitie van man naar vrouw

Bij een proces van man naar vrouw komt vaak veel kijken. Daarom is het fijn om te weten welke behandelingen je vergoed krijgt voor je transitie.

Vergoedingen voor je transitie

Ga altijd eerst naar je huisarts voor een verwijzing naar een genderteam. Zij kunnen je verder helpen met je persoonlijke proces. Kijk welke behandelingen worden vergoed voor je transitie:

Adamsappel verkleinen

Steekt je adamsappel minimaal 5 mm uit en is er sprake van een Een passabiliteitsprobleem is als anderen je niet herkennen als jouw ‘doelgeslacht’. En het vragen oproept tot welk gender je behoort of dat mensen vreemd reageren.? Dan wordt het verkleinen van je adamsappel vergoed uit je basisverzekering. Raadpleeg voor meer informatie je (huis)arts.

Bekijk de vergoeding plastische chirurgie

Borstoperatie

Is er na je hormoonbehandeling geen of nauwelijks sprake van borstvorming (agenesie of aplesie)? Dan wordt je borstoperatie vergoed uit je basisverzekering. Je hebt hier wel een akkoordverklaring voor nodig.

Wordt je borstoperatie niet vergoed uit je basisverzekering? Bespreek dit dan met je zorgverlener. En kijk of je een vergoeding kunt krijgen via de subsidieregeling van de overheid.

Geslachtsveranderende operatie en ontharing schaamstreek

De geslachtsveranderde operatie is vaak een belangrijke fase van de transitie. Het verwijderen van de penis en scrotum. En de constructie van de vagina of verwijderen van alleen testis. Naast de operatie valt het ontharen van de schaamstreek ook binnen deze vergoeding. Je betaalt hiervoor alleen je eigen risico.

Bekijk de vergoeding medisch specialistische zorg (ziekenhuis)

Spermacellen invriezen

Heb je een kinderwens? En ga je een geslachtsveranderende operatie in? Dan kun je je sperma laten invriezen. Je hebt wel een medische indicatie nodig.

Gezichtsoperatie

Verandering van de kin, kaak of wenkbrauwen? Dit valt met een akkoordverklaring binnen je basisverzekering. Wel moet er sprake zijn van een Een passabiliteitsprobleem is als anderen je niet herkennen als jouw ‘doelgeslacht’. En het vragen oproept tot welk gender je behoort of dat mensen vreemd reageren.. Vraag je behandeld arts voor meer informatie.

Bekijk de vergoeding plastische chirurgie

Logopedie

Wil je de frequentie van je stem veranderen? Logopedie kan hierbij helpen. Dit wordt vergoed uit de basisverzekering.

Bekijk de vergoeding logopedie

Ontharing gezicht

Wil je je gezicht laten ontharen? Het Het genderteam is een team van medische specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en begeleidt je bij het transitieproces. kan je doorverwijzen naar een dermatoloog of huidtherapeut. Je krijgt de eerste 10 behandelingen voor het ontharen van je gezicht vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico. En je hebt eerst toestemming nodig. Vraag het genderteam om een verklaring waaruit blijkt dat er sprake is van genderdysforie. Deze verklaring stuur je naar PZP toe met het behandelplan, offerte en foto's van de huidtherapeut of dermatoloog.

Heb je meer behandelingen nodig? Dan kan de dermatoloog op huidspecialist een aanvraag indienen voor verlenging van je behandeling. Neem contact op met het genderteam voor meer informatie over het ontharen van je gezicht.

Pruik

Heb je last van kale plekken of gehele kaalheid op je hoofd? Dan krijg je een vergoeding voor een pruik uit je basisverzekering. Je betaalt mogelijk wel een eigen bijdrage.

Bekijk de vergoeding voor een pruik

Waar kan je terecht?

Voor behandelingen binnen je transitie kun je terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Bijvoorbeeld het Het genderteam is een team van medische specialisten. Het team doet een diagnostisch onderzoek en begeleidt je bij het transitieproces.van:

Geslachtsveranderende operatie

Wil je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis voor een geslachtsveranderende operatie? Dan moet het genderteam schriftelijke afspraken hebben gemaakt met je ziekenhuis. Het gendercentrum blijft de regie voeren en stelt de indicatie voor de behandeling.

Veelgestelde vragen

Een transitie is voor iedereen anders. Het proces verschilt per persoon en is dus nooit volledig hetzelfde. Ga voor persoonlijk advies naar je (huis)arts of expert van het Genderteam. Of bezoek voor meer informatie Transgender info Nederland, Transgender Netwerk Nederland of Transvisie.

Een luisterend oor is het belangrijkste. PZP helpt je graag met het vinden van de juiste weg voor je kind. Ga eerst langs de huisarts met je kind. Zij helpen je graag verder met het proces. Met een verwijzing van een (huis)arts kan een deel van de transitie worden gestart.

Mensen met genderdysforie voelen zich niet fijn met het geslacht waarmee ze geboren zijn. Hun gender past niet bij hoe zij zich als persoon voelen.