Vergoeding pruik

Wat krijg je vergoed voor een pruik? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Je hebt recht op een vergoeding voor haarwerk of pruik bij langdurige, gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid als gevolg van een medische aandoening of behandeling. Als het haarwerk of de pruik duurder is dan de maximale vergoeding, moet je de rest zelf betalen. Dit heet een eigen bijdrage.

Klassieke mannelijke kaalheid is geen medische aandoening zoals hier bedoeld. Als deze vorm van kaalhoofdigheid voorkomt bij vrouwen, dan is het wel een medische aandoening. Een pruik of haarwerk komt dan wel voor een (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking.

Basisverzekering

In 2018 wordt je nota bij een gecontracteerde leverancier voor 100% vergoed tot maximaal € 431.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Aanvullende verzekering

Aanvullende verzekering Vergoeding
Jongeren PZP Geen vergoeding
Basis PZP 75,- per jaar*
Plus PZP 75,- per jaar*
CZ Top Collectief 75,- per jaar*

*Het bedrag dat wordt vergoed uit de aanvullende verzekering kun je ook gebruiken voor de aanschaf van een andere vorm van hoofdbedekking, zoals een bandana of hoed.

Een haarwerkspecialist waarmee wij afspraken hebben gemaakt, brengt de totale kosten van het haarwerk in rekening bij ons. Wij brengen het bedrag dat buiten de dekking van de basis- en aanvullende verzekering valt in rekening bij je.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Als het haarwerk duurder is dan de wettelijke vergoeding kan je wel voor extra kosten komen te staan.

Eigen risico

In 2018 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een gecontracteerde leverancier? Vind een leverancier. Je kunt je selectie verfijnen op: haar en pruik. Wil je de vergoeding uit de aanvullende verzekering gebruiken voor een andere vorm van hoofdbedekking, dan kan je daarvoor zelf een winkel uitkiezen.

Voordelen als je naar een gecontracteerde leverancier gaat:

  • Je hebt recht op één haarstuk of andere hoofdbedekking per jaar.
  • De leveranciers van haarwerken en pruiken hebben een diploma van de kappersopleiding.
  • De leveranciers kunnen alle soorten haarwerken leveren in verschillende merken en modellen.
  • Je kunt binnen 5 werkdagen bij een leverancier terecht voor een intake gesprek.
  • Confectie haarwerken worden binnen 2 werkdagen na bestelling bij je aangemeten. Maatwerk wordt binnen 12 weken na bestelling bij je aangemeten.
  • Je hebt een garantie van 12 maanden op een haarwerk van echt haar of cyberhaar bij dagelijks gebruik.

Ga je naar een gecontracteerde leverancier? Dan heb je alleen een voorschrift nodig van de medisch specialist, waarin staat welke voorziening je nodig hebt. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.

Dit hulpmiddel wordt je eigendom. Heb je geen goed hulpmiddel meer? Neem dan contact op met een gecontracteerde leverancier. De leverancier beoordeelt dan of je in aanmerking komt voor een nieuw hulpmiddel. Bij dagelijks gebruik gaat een haarwerk of pruik minimaal één jaar mee, als je deze natuurlijk goed verzorgt.

Voorwaarden en overzichten

We vermelden op onze website zo zorgvuldig mogelijk onze vergoedingen en voorwaarden. Maar of we uiteindelijk je zorg vergoeden en voor welk bedrag, hangt af van de officiële polisvoorwaarden, vergoedingsoverzichten en reglementen.

Ben je op zoek naar de vergoedingen en voorwaarden van voorgaande jaren? Die vind je in Mijn PZP.

Accountteam PZP