Vergoeding pruik

Wat krijg je vergoed voor een pruik? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Je krijgt een vergoeding voor haarwerk of pruik bij langdurige, gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid als gevolg van een medische aandoening of behandeling. Of als je definitief je transitie van man naar vrouw hebt ondergaan. Als het haarwerk of de pruik duurder is dan de maximale vergoeding, moet je de rest zelf betalen. Dit heet een eigen bijdrage.

Geen vergoeding voor:

  • Klassieke mannelijke kaalheid is geen medische aandoening zoals hier bedoeld.
  • Een haartransplantatie wordt niet vergoed.

Basisverzekering

In 2024 wordt je nota bij een gecontracteerde leverancier voor 100% vergoed tot maximaal € 465.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Titel collectiveitbox

Staat je aanvullende verzekering hier niet bij? Kijk dan bij de vergoedingen en voorwaarden.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Als het haarwerk duurder is dan de wettelijke vergoeding kan je wel voor extra kosten komen te staan.

Eigen risico

In 2024 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een leverancier met een contract voor haarwerken en pruiken? Vind een leverancier bij je in de buurt. Wil je de vergoeding uit de aanvullende verzekering gebruiken voor een andere vorm van hoofdbedekking, dan kan je daarvoor zelf een winkel uitkiezen.

Voordelen als je naar een gecontracteerde leverancier gaat:

  • Je krijgt een vergoeding voor maximaal één haarstuk of andere hoofdbedekking per jaar.
  • De leveranciers van haarwerken en pruiken hebben een diploma van de kappersopleiding.
  • De leveranciers kunnen alle soorten haarwerken leveren in verschillende merken, modellen en prijsklassen.
  • Je kunt binnen 5 werkdagen bij een leverancier terecht voor een intake gesprek.
  • Confectie haarwerken worden binnen 2 werkdagen na bestelling bij je aangemeten. Maatwerk wordt gemiddeld binnen 12 weken na bestelling bij je aangemeten.
  • Je hebt een garantie van 12 maanden op een haarwerk van echt haar of cyberhaar bij dagelijks gebruik.

Ga je naar een gecontracteerde leverancier? Dan heb je alleen een voorschrift nodig van de medisch specialist met daarop de medische diagnose en de voorziening die je nodig hebt. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen.

Dit hulpmiddel wordt je eigendom. Heb je geen goed hulpmiddel meer? Neem dan contact op met een gecontracteerde leverancier. De leverancier beoordeelt dan of je in aanmerking komt voor een nieuw hulpmiddel. Bij dagelijks gebruik gaat een haarwerk of pruik minimaal één jaar mee, als je deze natuurlijk goed verzorgt.