Je krijgt ziekenhuiszorg vergoed uit je basisverzekering. Sommige behandelingen krijg je vergoed uit de aanvullende verzekering.
Je vergoeding in het kort
Basisverzekering
Ja, vergoeding mogelijk
Aanvullende verzekering
Ja, vergoeding mogelijk
Eigen risico
Je betaalt Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2023 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig heeft. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.
Eigen bijdrage
Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
Verwijzing nodig?
Ja, bijvoorbeeld van de huisarts of medisch specialist
Wat krijg je vergoed voor ziekenhuiszorg?
Basisverzekering
Je krijgt de meeste ziekenhuiszorg vergoed uit je basisverzekering. Bijvoorbeeld consulten, röntgenfoto's, kaakchirurgie en een staaroperatie.
Aanvullende verzekering
Vanuit sommige aanvullende verzekeringen krijg je een vergoeding voor medisch specialistische zorg zoals een sterilisatie of flapoorcorrectie.
Voor andere ziekenhuiszorg in Nederland kan je naar een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum met een contract voor je behandeling. Vind een zorgverlener bij je in de buurt. Zoek op behandeling of specialisme.
Voor sommige behandelingen kan je alleen terecht bij zorgverleners die extra opgeleid zijn of veel ervaring hebben. Zij voldoen aan onze extra kwaliteitseisen. Dit geldt voor:
Bariatrie (maagoperatie voor gewichtsvermindering)
Schisis
Mohs' chirurgie
Een langdurige infectie na heup- of knieprothese
Welke behandeling past bij je?
Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Heb je al een diagnose gekregen? Doe dan eerst de keuzehulp. Hiermee vergelijk je alle opties, en de voor- en nadelen die daarbij horen. Dat maakt kiezen een stuk makkelijker.
We hebben voor ziekenhuiszorg afspraken gemaakt over wachttijden en bereikbaarheid. Kan je door een wachtlijst niet (snel) terecht bij de zorgverlener van je voorkeur? We kijken graag voor je of wachtlijstbemiddeling mogelijk is.
Voor vragen over een maagverkleining of gastric bypass (bariatrische chirurgie) kan je contact opnemen met ons accountteam via: 0800 023 12 90. Onze klantadviseurs kunnen je alles vertellen over verschillende mogelijkheden en de vergoeding.
De startdatum van je behandeling bepaalt over welke periode je eigen risico betaalt. Is de eerste afspraak voor je behandeling in 2023? Dan betaal je eigen risico over 2023.
Word je in het ziekenhuis behandeld? Het ziekenhuis verzamelt al je behandelingen in een pakketje (DBC). De DBC stopt als je behandeling klaar is. Of na een aantal dagen, bepaald door de NZa:
Eerste consult in ziekenhuis: 90 dagen
Vervolg ziekenhuiszorg: 120 dagen
Operaties: 42 dagen
Geestelijke gezondheidszorg: 365 dagen
Duurt de behandeling langer? Dan wordt er een nieuw pakketje gemaakt. Was je eigen risico nog niet op? Of start de DBC in een nieuw jaar? Dan krijg je een nieuwe rekening voor het eigen risico. Je betaalt dan 2 keer eigen risico. Vraag je zorgverlener of en wanneer er een nieuwe DBC voor je wordt geopend.
Naast de standaardlens zijn er twee andere typen lenzen die geïmplanteerd kunnen worden:
Multifocale lens
Een zorgverlener kan je de optie geven om een multifocale lens te plaatsen om gegarandeerd van een bril af te zijn. In dit geval worden de meerkosten apart bij je in rekening gebracht.
Torische lens
Een torische lens is nodig indien je een cilindrische vorm van de oogbol heeft.
De kosten van een torische lens worden vergoed vanuit de basisverzekering indien je zorgverlener heeft beoordeeld dat je een medische indicatie heeft.
Wanneer er geen medische indicatie is, worden de meerkosten van een torische lens apart bij je in rekening gebracht.
Je komt hier terecht als je huisarts of behandelend specialist je niet of niet voldoende van de pijn af kan helpen. Niet iedere behandeling wordt vergoed. Of de behandeling wordt vergoed, kan je zorgverlener je vertellen.