Vergoeding medisch specialistische zorg (ziekenhuiszorg)

Je krijgt ziekenhuiszorg vergoed uit je basisverzekering. Sommige behandelingen krijg je vergoed uit de aanvullende verzekering.

Je vergoeding in het kort

Basisverzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Aanvullende verzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Eigen risico

Je betaalt Bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in  2021 € 385. Bovenop het verplichte eigen risico kan je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Eigen bijdrage

Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Verwijzing nodig?

Ja, bijvoorbeeld van de huisarts of medisch specialist

Wat krijg je vergoed voor ziekenhuiszorg?

Basisverzekering

Je krijgt de meeste ziekenhuiszorg vergoed uit je basisverzekering. Bijvoorbeeld consulten, röntgenfoto's, kaakchirurgie en een staaroperatie.

Aanvullende verzekering

Vanuit sommige aanvullende verzekeringen krijg je een vergoeding voor medisch specialistische zorg zoals een sterilisatie of flapoorcorrectie.

Bij welke specialist kan je terecht?

Voor spoedeisende hulp kan je naar ieder ziekenhuis in Nederland. Voor andere ziekenhuiszorg kan je naar een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum met een contract voor je behandeling. Vind een zorgverlener bij je in de buurt. Zoek op behandeling of specialisme.

Ga je naar een zorgverlener zonder een contract voor je behandeling? Dan krijg je misschien minder vergoed.

Voor sommige behandelingen kan je alleen terecht bij zorgverleners die extra opgeleid zijn of veel ervaring hebben. Zij voldoen aan onze extra kwaliteitseisen. Dit geldt voor:

  • Bariatrie (maagoperatie voor gewichtsvermindering)
  • Schisis
  • Mohs' chirurgie
  • Een langdurige infectie na heup- of knieprothese

Mensen in ziekenhuisgang

Welke behandeling past bij je?

Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Heb je al een diagnose gekregen? Doe dan eerst de keuzehulp. Hiermee vergelijkt je alle opties, en de voor- en nadelen die daarbij horen. Dat maakt kiezen een stuk makkelijker.

Doe de keuzehulp

Veelgestelde vragen

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven