Vergoeding allergeenvrije schoenen

Wat krijg je vergoed voor allergeenvrije schoenen? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Individueel op maat gemaakte allergeenvrije schoenen zijn bestemd voor mensen die door een ernstige allergie (bijvoorbeeld een lijmallergie) de allergeenvrije confectieschoenen niet kunnen verdragen. Je krijgt op maat gemaakte allergeenvrije schoenen vergoed uit de basisverzekering.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Eigen bijdrage

Iedereen schaft regelmatig schoenen aan. Daarom betalen ook verzekerden die allergeenvrije schoenen nodig hebben een vergelijkbaar bedrag in de aanschafkosten. Dit heet een wettelijke eigen bijdrage.

Deze wettelijke eigen bijdrage is:

  • Tot 16 jaar: € 65 per paar in 2024 
  • Vanaf 16 jaar: € 130 per paar in 2024

De eigen bijdrage wordt gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering Basis PZP en Plus PZP.

  • Tot 16 jaar: € 25 per paar
  • Vanaf 16 jaar: € 50 per paar.

Eigen risico

In 2024 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een leverancier met een contract voor op maat gemaakte allergeenvrije schoenen? Vind een leverancier bij je in de buurt.

De leverancier vraagt altijd vooraf een akkoordverklaring bij ons aan. En stuurt met deze akkoordverklaring mee:

  • Een toelichting van de dermatoloog of allergoloog met vermelding van de vastgestelde allergie
  • Een offerte van de leverancier

Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Vraag ons dan ook om toestemming bij een vervolgaanvraag. Je doet dit op dezelfde manier als bij een 1e aanvraag.

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven