Vergoeding oefentherapie bij COPD

Wat krijg je vergoed voor oefentherapie bij COPD? Bekijk je maximale vergoeding.

Wat krijg je vergoed?

Vergoeding uit basisverzekering

Je krijgt een vergoeding voor oefentherapie als je COPD met COPD kent volgens de GOLD classificatie stadium 1 tot en met 4:
Bij stadium 1 is er sprake van een milde vorm van COPD
Bij stadium 2 is er sprake van een matige vorm van COPD
Bij stadium 3 is er sprake van een ernstige vorm van COPD
Bij stadium 4 is er sprake van een zeer ernstige vorm van COPD.
  of hoger hebt. Het aantal behandelingen dat je krijgt hangt af van de GOLD betekent Chronic Obstructive Lung Disease (chronische obstructieve longziekten). De GOLD-classificatie wordt wereldwijd gebruikt en is goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie.

In 2024 krijg je:

 • Klasse A: 5 behandelingen in jaar 1 (12 maanden)
 • Klasse B1: 27 behandelingen in jaar 1 (12 maanden) en 3 behandelingen per jaar vanaf jaar 2
 • Klasse B2, C en D: 70 behandelingen in jaar 1 (12 maanden) en 52 behandelingen per jaar vanaf jaar 2

De therapeut bepaalt aan de hand van een vragenlijst en het aantal longaanvallen van de afgelopen 12 maanden in welke klasse je valt.

Wat betaal je zelf naast de vergoeding uit de basisverzekering?

 • Je betaalt wel Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.
 • Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
 • Ga je naar een niet-gecontracteerde therapeut? Dan betaal je een deel per behandeling zelf afhankelijk van welke basisverzekering je hebt.

Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

Vergoeding aanvullende verzekering

Heb je één van onderstaande aanvullende verzekeringen? Dan krijg je na de behandelingen uit de basisverzekering ook een vergoeding uit de aanvullende verzekering. Het genoemde aantal behandelingen is een maximum. In overleg met je fysio- of oefentherapeut en eventueel je verwijzer bepaal je hoeveel behandelingen je nodig hebt.

 1. Vergoeding
 1. Vergoeding

Staat je aanvullende verzekering hier niet bij? Kijk dan bij de vergoedingen en voorwaarden.

Benieuwd naar deze vergoeding voor 2023? Ga direct naar Mijn PZP. Ben je niet verzekerd bij PZP? Bekijk dan de voorwaardenpagina.

Gebruik de PZP app en bekijk je persoonlijke vergoeding voor oefentherapie. Heb je de PZP app nog niet? Download deze dan direct.

Wat betaal je zelf naast de vergoeding uit de aanvullende verzekering?

 • Je betaalt geen eigen risico voor zorg uit de aanvullende verzekering
 • Je betaalt geen eigen bijdrage
 • Ga je naar een niet-gecontracteerde therapeut en heb je een aanvullende verzekering van PZP? Dan krijg je een vergoeding van 100% van het marktconforme tarief.

Waar kan je terecht?

Wij vergoeden fysiotherapie bij COPD alleen volledig bij fysiotherapeuten waar wij een contract mee hebben én die zijn aangesloten bij het landelijk netwerk Chronisch ZorgNet. Deze therapeuten zetten zich extra in voor de behandeling van COPD. Zij hebben bijvoorbeeld een extra opleiding gevolgd en ze werken nauw samen met andere zorgverleners.

Is je fysiotherapeut niet aangesloten bij Chronisch ZorgNet? Dan krijg je het restitutiepercentage vergoed. Bij de Zorg-op-maatpolis is dit 75% en bij de Zorgbewustpolis 70%.

Wanneer je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat, vraag dan vooraf een akkoordverklaring bij ons aan.

Heb je een verwijzing nodig?

Je hebt altijd een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Start je behandeling binnen 3 maanden na afgifte van de verwijzing, anders is de verwijzing niet meer geldig.

 • De verwijzing voor fysiotherapie is 1 jaar geldig. Heb je hierna nog meer behandelingen nodig? Dan heb je een nieuwe verwijzing nodig.
 • De verwijzing voor oefentherapie is onbeperkt geldig.

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven