Vergoeding verslavingszorg

Hulp om van een verslaving af te komen krijg je vergoed uit je basisverzekering. Het kan gaan om een behandeling met of zonder opname.

Je vergoeding in het kort

Basisverzekering

100% vergoed

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

Je betaalt Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage

Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Verwijzing nodig?

Ja, van je behandelend arts

Wat krijg je vergoed?

Je krijgt verslavingszorg vergoed uit je basisverzekering. Het kan gaan om klinische of ambulante zorg. Bij klinische zorg verblijf je (gedeeltelijk) in een instelling voor verslavingszorg. Bij een ambulante behandeling is geen opname nodig.

Waar kan je terecht?

Je kunt terecht bij een zorgverlener met een contract voor gespecialiseerde GGZ. Op zoek naar een zorgverlener met een contract voor deze zorg? Vind een zorgverlener bij je in de buurt.

Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Of wil je een behandeling volgen in het buitenland? Dan krijg je misschien minder vergoed. Ook moet je dan vooraf een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Daarvoor hebben we de verwijzing nodig, het intakeverslag en de MATE staat voor Meten van Addicties voor Triage en Evaluatie. MATE is een instrument dat geschikt is voor het meten van patiëntkenmerken in de verslavingszorg en de geestelijke gezondheidszorg.
.

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven