Vergoeding coloscopie bevolkingsonderzoek darmkanker

Wat krijg je vergoed voor een coloscopie na deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

De kosten van het bevolkingsonderzoek darmkanker worden vergoed door de overheid. De ontlastingstest die je hiervoor thuis ontvangt, kost je dus niets. Lees meer over het bevolkingsonderzoek darmkanker op de website van het RIVM.

Als vervolgonderzoek voor een coloscopie nodig is, krijg je een vergoeding vanuit de basisverzekering:

  • Ga je naar een ziekenhuis of behandelcentrum met een contract voor het bevolkingsonderzoek darmkanker? Dan vergoeden we 100% van de kosten.
  • Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan betaal je een deel van de kosten zelf.
  • Ga je naar een zorgverlener zonder contract en heb je een combinatiepolis? Dan krijg je de kosten volledig vergoed tot een redelijke marktprijs.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
 te betalen.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Je betaalt eigen risico als je een vervolgonderzoek nodig hebt.

In 2024 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kan je terecht?

Je kunt terecht bij een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) met een contract voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Vind een zorgverlener bij je in de buurt.

Wij hebben met bijna alle zorgaanbieders overeenkomsten voor vervolgonderzoeken. Dat betekent dat je snel terecht kan bij een gecontracteerde zorgverlener in de buurt en niet lang hoeft te wachten voor een vervolgonderzoek.

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven