Vergoeding ziekenvervoer (reiskosten)

Reiskosten voor je behandeling krijg je soms vergoed uit de basisverzekering. Je kunt reizen met de auto, taxi of het openbaar vervoer.

Je vergoeding in het kort

Basisverzekering

 • Eigen vervoer: € 0,37 per km (de snelste weg volgens Routenet)
 • Bijkomende kosten eigen vervoer (bijvoorbeeld tol, tunnel en veerboot): 100%
 • Openbaar vervoer (2e klasse): 100%
 • Gecontracteerde taxivervoerder: 100%

Om een vergoeding voor ziekenvervoer te ontvangen, heb je altijd toestemming nodig. Vraag daarom vooraf eerst een akkoordverklaring aan.

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding.

Eigen risico

Je betaalt Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2023 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage

In 2023 betaal je een wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.
 van € 113 per kalenderjaar. Dit geldt voor alle reiskosten die je in één kalenderjaar maakt. Dus eigen vervoer, reizen met taxi en openbaar vervoer samen.

Wanneer krijg je een vergoeding?

Valt je behandeling onder de basisverzekering? Dan kan je een vergoeding krijgen voor de reiskosten van en naar je behandeling. Je krijgt een vergoeding tot 200 km per enkele reis als:

 • Je je alleen met een rolstoel kunt verplaatsen
 • Je een nierdialyse krijgt
 • Je een oncologische behandeling met chemo-, radio- of immunotherapie krijgt
 • Je niet alleen kunt reizen door je visuele beperking
 • Je geriatrische revalidatiezorg krijgt
 • Je kind intensieve kindzorg krijgt en vervoer naar een verpleegkundig kinderdagverblijf medisch noodzakelijk is
 • Je voor behandeling van een langdurige ziekte of aandoening per 12 maanden meer dan 1000 km enkele reis aflegt van je huis naar de behandeling (hardheidsclausule)
 • Je deelneemt aan dagbehandeling die in een groepsverband wordt gegeven. Bijvoorbeeld een zorgprogramma voor oudere mensen met complexe aandoeningen (somatische en/of psychische). Of voor mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking, een verstandelijke beperking of een progressieve, degeneratieve neurologische aandoening (zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en MS).

Reiskosten in het buitenland

De reiskosten naar je behandeling in het buitenland krijg je alleen vergoed als je óók toestemming hebt voor je behandeling in het buitenland.

Woon je in het buitenland en ben je verzekerd in Nederland? Dan kan je ook een vergoeding krijgen voor je reiskosten. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor vervoer binnen Nederland.

Logeerkosten

Moet je voor een langere periode dagelijks in het ziekenhuis zijn? Dan is op en neer reizen misschien niet de beste optie. Je kunt in deze situatie ook kiezen om te logeren in de buurt van het ziekenhuis. Je gebruikt dan je vergoeding ziekenvervoer om de logeerkosten te betalen. Voor deze periode krijg je in dat geval geen vergoeding voor vervoer naar of van het ziekenhuis (eigen vervoer, openbaar vervoer of taxi).

In 2023 krijg je maximaal € 82 per nacht als je minimaal drie dagen achter elkaar naar het ziekenhuis moet zonder opname.

Bij welk taxibedrijf kan je terecht?

Je krijgt een vergoeding bij alle gecontracteerde taxibedrijven mét een TX-keurmerk. Zorg ervoor dat je dit keurmerk zelf bij het taxibedrijf controleert. Kies je voor een taxibedrijf zonder contract? Dan krijg je misschien minder vergoed.

Vind een taxibedrijf met contract bij je in de buurt.

Reiskosten gemaakt?

Heb je reiskosten gemaakt voor je behandeling? En heb je een akkoordverklaring voor ziekenvervoer? Declareer dan eenvoudig je reiskosten via de app of Mijn PZP.

Meer over reiskosten declareren

Veelgestelde vragen

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven