Vergoeding IVF en ICSI

Vrouwen jonger dan 43 jaar krijgen 3 pogingen IVF of ICSI vergoed uit de basisverzekering.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

3 pogingen per Het is een geslaagde zwangerschap als je:
- vanaf de punctie minimaal 10 weken zwanger bent
- na het terugplaatsen van de embryo minimaal 9 weken en 3 dagen zwanger bent
- na je laatste menstruatie minimaal 12 weken zwanger bent na een spontane zwangerschap

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

Je betaalt Bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in  2021 € 385. Bovenop het verplichte eigen risico kan je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Eigen bijdrage

Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Verwijzing nodig?

Ja

Wat krijg je vergoed?

3 pogingen per zwangerschap

Ben je jonger dan 43 jaar? Dan krijg je 3 Bij in-vitrofertilisatie (IVF) worden één of meer eicellen buiten het lichaam bevrucht met zaadcellen. Een arts plaatst het bevruchte eitje (embryo) in de baarmoeder.
 of Bij intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) kiest het laboratorium 1 sterke spermacel uit en injecteert deze in de eicel.
 pogingen per zwangerschap vergoed. Een poging bestaat uit het:

 1. Rijpen van de eicellen met een hormoonbehandeling
 2. Weghalen van de eicellen (punctie)
 3. Bevruchten van de eicellen in het laboratorium
 4. Terugplaatsen van de embryo

Een poging telt pas als er met succes eicellen zijn weggenomen. Per poging kunnen er meerdere bevruchte eicellen worden teruggeplaatst. Worden er nieuwe eicellen weggenomen? Dan is het een nieuwe poging.

Opnieuw 3 pogingen bij een volgende zwangerschap

Heb je een kindje gekregen of heb je een geslaagde zwangerschap gehad? En ben je jonger dan 43 jaar? Dan krijg je opnieuw 3 IVF- of ICSI-pogingen vergoed.

Waar kan je terecht?

De overheid heeft een aantal ziekenhuizen en klinieken voor IVF en ICSI aangewezen. Bij deze IVF-centra kan je voor het hele traject terecht:

 • Academische ziekenhuizen
 • St. Elizabeth ziekenhuis (Tilburg)
 • Isala klinieken (locatie Sophia Ziekenhuis, Zwolle)
 • Reinier de Graafgasthuis (locatie Diaconessenhuis Voorburg)
 • VivaNeo Medisch Centrum Kinderwens (locatie Leiderdorp)
 • Nij Geertgen (Elsendorp)
 • Nij Barrahus (Wolvega)
 • Fertiliteitskliniek Twente (Hengelo)

Ga je voor de hormoonbehandeling en het weghalen van de eicellen liever naar een ziekenhuis bij je in de buurt? Vind een zorgverlener met een contract. Het ziekenhuis werkt samen met een IVF-centrum. De bevruchting en terugplaatsing van de embryo gebeuren in het IVF-centrum.

Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Wil je voor je behandeling naar het buitenland? Vraag eerst toestemming aan met het aanvraagformulier IVF ICSI fertilisatiebehandeling buitenland.

Veelgestelde vragen

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven