Vergoeding zwangerschapsonderzoek

Je krijgt zwangerschapsonderzoeken zoals een 12-weken echo vergoed uit je basisverzekering.

Je vergoeding in het kort

Basisverzekering

100% vergoed

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

Je betaalt Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.
voor deze onderzoeken: vlokkentest en vruchtwaterpunctie.

Eigen bijdrage

Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Verwijzing nodig?

Ja

Wat krijg je vergoed voor zwangerschapsonderzoek?

Je krijgt een vergoeding uit je basisverzekering voor Je verloskundige, huisarts of gynaecoloog geeft uitleg en advies over de zwangerschapsonderzoeken. Het gesprek na een onderzoek hoort hier ook bij.
en de 12-weken echo (termijnecho).

Heb je een medische indicatie omdat je al eerder een kindje heeft gekregen met een chromosoomafwijking, of omdat er uit de combinatietest een verhoogd risico op een chromosoomafwijking is gebleken? Dan krijg je de Bij de NIPT (niet-invasieve prenatale test) wordt je bloed onderzocht en getest op het Downsyndroom, Edwardsyndroom en Patausyndroom.
Met onderzoek van je placentaweefsel kan worden onderzocht of je kindje een chromosoomafwijking heeft.
 of Bij een vruchtwaterpunctie wordt er vruchtwater uit je baarmoeder gehaald. Met onderzoek kan worden vastgesteld of je kindje een chromosoomafwijking of een aangeboren afwijking heeft.
 vergoed. De combinatietest vergoeden we sinds 2022 niet meer.

13-weken en 20-weken echo

Ook kan je een 13-weken en een 20-weken echo krijgen. Deze echo’s zijn medisch onderzoek waarbij gekeken wordt naar mogelijke lichamelijke afwijkingen bij je kindje. De 13-weken echo is bedoeld om deze afwijkingen al eerder op te sporen.

De 13-weken en 20-weken echo krijg je allebei vergoed vanuit de overheid.

Gebruik de PZP app en bekijk je persoonlijke vergoeding voor zwangerschapsonderzoeken. Heb je de PZP app nog niet? Download deze dan direct.

Waar kan je terecht voor zwangerschapsonderzoek?

Op zoek naar een zorgverlener met een contract voor je behandeling? Vind een zorgverlener bij je in de buurt. Zoek op het zwangerschapsonderzoek dat je wilt laten uitvoeren, bijvoorbeeld '20-weken echo'.

Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je misschien minder vergoed.

Veelgestelde vragen over zwangerschapsonderzoek

PZP Geboortezorgadvies

Vragen over kraamzorg, vergoedingen of je zwangerschap? Laat het ons weten, we helpen je graag.

Naar boven