Vergoeding orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen krijg je vergoed uit je basisverzekering. Je betaalt wel een eigen bijdrage. Met een aanvullende verzekering Basis PZP of Plus PZP krijg je de eigen bijdrage deels vergoed.

Je vergoeding in het kort

Basisverzekering

100% vergoed

Aanvullende verzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Eigen risico

Je betaalt Bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in  2021 € 385. Bovenop het verplichte eigen risico kan je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Eigen bijdrage

Je betaalt in 2021 een Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

  • Tot 16 jaar: € 62,50 per paar.
  • Vanaf 16 jaar: € 125 per paar.

Toestemming nodig? 

Je hebt vooraf toestemming van ons nodig. De leverancier vraagt dit vooraf bij ons aan.

Wat krijg je vergoed?

Je krijgt een vergoeding voor orthopedische schoenen uit de basisverzekering. Ook vervangende schoenen en een reservepaar krijg je vergoed. Heb je een aanvullende verzekering Basis PZP of Plus PZP? Dan krijg je een vergoeding voor de wettelijke eigen bijdrage:

  • Tot 16 jaar: € 25 per paar
  • Vanaf 16 jaar: € 50 per paar

Vervanging van je schoenen

  • Tot 16 jaar: Na 9 maanden krijg je nieuwe schoenen vergoed. 
  • Vanaf 16 jaar: 15 maanden na de laatste levering krijg je nieuwe schoenen vergoed. 

Reservepaar

  • Tot 16 jaar: Je krijgt geen vergoeding voor een reservepaar. 
  • Vanaf 16 jaar: 3 maanden na de levering van je eerste paar krijg je een reservepaar vergoed.  

Wanneer krijg je een vergoeding?

Voor orthopedische schoenen heb je een verwijzing nodig van een medisch specialist. Voor semi-orthopedische schoenen is een verwijzing van je huisarts voldoende.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een leverancier met een contract voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen? Vind een leverancier bij je in de buurt.

Bij een leverancier met contract krijg je 3 maanden garantie op de pasvorm. En 6 maanden Kosten als gevolg van productie-, montage- en afleveringsfouten zijn voor rekening van de leverancier.

Zijn er buiten de garantieperiode reparaties of aanpassingen nodig? Dan heb je een akkoordverklaring nodig.

Ga je naar een leverancier zonder contract? Dan krijg je misschien minder vergoed. Je krijgt geen vergoeding als de leverancier niet erkend is door de SEMH

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven