Vergoeding orthodontie (beugel)

Je krijgt een vergoeding voor orthodontie uit sommige aanvullende verzekeringen. De hoogte van de vergoeding hangt af van je pakket en leeftijd.

Vergoeding in het kort

Basisverzekering

Geen vergoeding

Aanvullende verzekering

Ja, vergoeding mogelijk

Eigen risico

Je betaalt geen Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering. 

Eigen bijdrage

Je betaalt geen wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico.

Wat krijg je vergoed voor orthodontie?

Je vergoeding verschilt per aanvullende (tandarts)verzekering. In bijzondere gevallen wordt orthodontie uit de basisverzekering vergoed. Voor kinderen tot 18 jaar is de vergoeding voor een beugel meestal hoger dan voor volwassenen.

Titel collectiveitbox

Staat je aanvullende verzekering hier niet bij? Kijk dan bij de vergoedingen en voorwaarden.

Wachttijd

Bij de aanvullende verzekering Tandarts PZP geldt een wachttijd van 1 jaar voor orthodontie. Je betaalt dus eerst een jaar premie en hebt vanaf het tweede jaar recht op een vergoeding.

Check het tarief

Voor de meeste behandelingen gelden wettelijke tarieven. Behalve voor materiaal- en techniekkosten. Kijk in de referentielijst of je tandarts of orthodontist gebruikelijke tarieven in rekening brengt.

Bij welke orthodontist kan je terecht?

Je kiest zelf je orthodontist. Vind een orthodontist bij je in de buurt.

Hoe snel kan je terecht voor mondzorg?

We hebben afspraken gemaakt met zorgverleners over de maximale wachttijd voor mondzorg. Voor mondzorg is de maximale wachttijd 3 weken. De maximale reistijd is 45 minuten.

Spoed? Als je acuut mondzorg nodig hebt, dan is de maximale wachttijd 1 uur. Is het dringend, maar kan je wel een paar uur wachten? Dan is de maximale wachttijd 24 uur. De maximale reistijd voor acute en dringende mondzorg is 30 minuten.