Vergoeding behandeling van spataderen

Wat krijg je vergoed voor de behandeling van spataderen (flebologie)? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Je krijgt een vergoeding uit de basisverzekering als je voldoet aan alle 3 de volgende voorwaarden:

  1. Er is sprake van duidelijke klachten en/of verschijnselen passend bij een aandoening van de aderen in de benen. Het gaat dan bijvoorbeeld om huidverkleuring, slecht genezende wonden aan het onderbeen, vochtophoping in het been, kramp.
  2. Uit geluidsonderzoek (Duplex) moeten ernstige afwijkingen blijken van de doorsnede (ten minste 3 mm) en bloeddoorstroming van de aderen in het been.
  3. Het moet gaan om een behandeling waarvan de effectiviteit en doelmatigheid is aangetoond door wetenschappelijk onderzoek.

Je hebt voor de behandeling van spataderen een verwijzing nodig van een arts. Hij of zij is op de hoogte van de voorwaarden voor vergoeding uit de basisverzekering en kan je vertellen of je behandeling hieraan voldoet. Een medisch specialist (bijvoorbeeld een chirurg of dermatoloog) voert de behandeling uit.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een zorgverlener gaat waarmee wij een contract hebben. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

In 2020 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan verrekenen we de kosten eerst met je verplichte eigen risico en daarna met je vrijwillig eigen risico. Als je je eigen risico voldaan hebt, wordt deze zorg uit je verzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Waar kan je terecht?

Je gaat voor de behandeling naar een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) waarmee afspraken zijn gemaakt over de behandeling voor spataderen. Vind een zorgverlener.

Nog vragen? We zijn er voor je