Herstelzorg na corona (long COVID)

Ben je ziek geweest door het coronavirus en heb je nog last van ernstige klachten? Dan krijg je uit je basisverzekering herstelzorg vergoed, zoals fysiotherapie of ergotherapie.

Je vergoeding in het kort

Basisverzekering

Vanuit het kabinet is de tijdelijke vergoeding verlengd tot 1 januari 2025

Aanvullende verzekering

Geen vergoeding

Eigen risico

Je betaalt Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering.

Eigen bijdrage

Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Verwijzing nodig?

Ja

Wat krijg je vergoed?

  • Fysio- of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal 10 uur
  • Dieetadvisering: maximaal 7 uur
  • Logopedie: de zorg die nodig is

Je krijgt deze zorg maximaal 6 maanden vergoed. Een medisch specialist of huisarts kan de vergoeding één keer verlengen met 6 maanden als dat nodig is.

Wanneer krijg je een vergoeding?

Je krijgt deze zorg alleen vergoed als je:

  • tijdens je herstel van COVID-19 last hebt van ernstige klachten of beperkingen.
  • een verwijzing hebt van je medisch specialist. Heb je niet in het ziekenhuis gelegen? Dan heb je een verwijzing van je huisarts nodig.
  • een verwijzing hebt die uiterlijk zes maanden na het acute ziektestadium van ernstige COVID-19 is afgegeven.
  • bereid bent deel te nemen aan het onderzoek naar het effect van de herstelzorg. Je gegevens zijn anoniem en worden alleen voor dit onderzoek gebruikt. Lees meer over het onderzoek op zorginstituutnederland.nl.
  • binnen 1 maand na de verwijzing start met de behandeling.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een zorgverlener met een contract? Vind een zorgverlener bij je in de buurt. Zoek op 'herstelzorg na corona'.

Zorgverleners zonder contract

Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je misschien minder vergoed.

Veelgestelde vragen

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven