Vergoeding hospice of bijna-thuis-huis

Een hospice of bijna-thuis-huis biedt zorg aan mensen in hun laatste levensfase. Wat krijg je vergoed voor een hospice of bijna-thuis-huis? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Wat krijg je vergoed?

Het verblijf en de zorg in een hospice of bijna-thuis-huis worden (deels) vergoed uit je basisverzekering of door het Zorgkantoor.

  • Ga je naar een particulier hospice of bijna-thuis-huis en word je op het moment van indicatiestelling thuis of in het ziekenhuis verzorgd? Dan wordt de zorg in het hospice vergoed vanuit je basisverzekering als wijkverpleging. Er kan in dit geval sprake zijn van een eigen bijdrage.
  • Ga je naar een toegelaten hospice (WTZI-instelling, palliatieve unit) en word je op het moment van indicatiestelling thuis of in het ziekenhuis verzorgd? Dan worden de zorg én het verblijf in het hospice vergoed vanuit je basisverzekering als kortdurend eerstelijns verblijf.
  • Heb je een Wlz-indicatie? Dan krijg je de zorg in het hospice vergoed door het Zorgkantoor uit je regio.

Je kunt bij het hospice van je keuze navragen op welke wijze de zorg (en het verblijf) wordt vergoed.

Eigen bijdrage

De hospice of bijna-thuis-huis van je keuze kan een eigen bijdrage voor het verblijf, zoals eten, drinken en de wasserette in rekening brengen. Wij vergoeden (een deel van) deze eigen bijdrage uit de aanvullende verzekering.

Aanvullende verzekering Vergoeding
Jongeren PZP Geen vergoeding
Basis PZP Geen vergoeding
Plus PZP Geen vergoeding
CZ Top Collectief € 30,- per dag

Wij helpen je graag

Heb je vragen over de zorg en het verblijf in een hospice? De zorgadviseurs van het PZP Zorgteam adviseren je graag bij het maken van keuzes en nemen regelwerk uit handen.

PZP Zorgteam

Je kunt bij het PZP Zorgteam terecht voor uitleg over regelingen, voor ondersteuning of voor vragen die met je persoonlijke situatie te maken hebben.