Eigen risico

Krijg je zorg uit de basisverzekering? Dan betaal je in 2018 de eerste € 385 van de zorgkosten zelf. Dat noemen we eigen risico. De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico.

Waarvoor betaal je het?

Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering. Er zijn een paar uitzonderingen. Je betaalt bijvoorbeeld géén eigen risico voor de huisarts of kraamzorg.

Bekijk wanneer je geen eigen risico betaalt

Voor de meeste zorg uit de basisverzekering geldt een eigen risico. Maar voor sommige zorg niet. Je betaalt bijvoorbeeld wel eigen risico voor het ziekenhuis, medicijnen of bloedprikken. Maar je betaalt geen eigen risico voor de huisarts of kraamzorg. Kinderen tot 18 jaar hoeven nooit eigen risico te betalen.

Eigen risico ≠ eigen bijdrage

De eigen bijdrage en het eigen risico zijn kosten voor zorg die je zelf betaalt. Toch zijn ze niet hetzelfde. We zetten de verschillen op een rij.

Dit is het verschil

Betaal je eigen risico in termijnen

Verwacht je zorgkosten en betaal je dit bedrag liever niet in één keer? Betaal je eigen risico in termijnen.

  • € 38,50 per maand
  • Geen extra kosten
  • Automatisch je geld terug als je het eigen risico niet opmaakt

Vrijwillig eigen risico

Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico bovenop je verplicht eigen risico. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe minder premie je betaalt. Maar let op: als je zorgkosten maakt, betaal je dus ook meer.

Je kunt met de Zorg-op-maatpolis en Zorgkeuzepolis kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500.

Je hebt met de Zorg-op-maatpolis of Zorgkeuzepolis de keuze uit een vrijwillig eigen risico van € 100,-, € 200,-, € 300,-, € 400,- of € 500,-. Kies je voor een vrijwillig eigen risico? Dan krijg je korting op je premie.

Je vrijwillig eigen risico wijzigen?

Geef het vóór 1 januari aan ons door via Mijn PZP.

Bekijk de stand van je eigen risico

Benieuwd hoeveel er nog over is van je eigen risico? Check het saldo van je eigen risico eenvoudig in Mijn PZP.

Accountteam PZP