Wat is het voorkeursbeleid medicijnen?

Sommige medicijnen werken hetzelfde, maar verschillen in prijs. In dat geval vergoeden we het goedkoopste medicijn. Dat noemen we het voorkeursmedicijn of voorkeursgeneesmiddel. We vertellen je graag hoe dit precies werkt, en wat het voor je betekent.

1. Je krijgt altijd een medicijn dat goed werkt

Heb je medicijnen nodig? Dan schrijft je arts een recept voor. Op dit recept staat altijd welke werkzame stof je moet krijgen. Je apotheek geeft je vervolgens het juiste medicijn voor deze stof. Het merk maakt daarbij dus niet uit. Als er een voorkeursmedicijn is, krijg je dat. Je krijgt sowieso altijd een medicijn dat goed werkt: alle medicijnen zijn namelijk goedgekeurd op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Je hoeft zich dus geen zorgen te maken dat het voorkeursmedicijn minder goed werkt.

2. Je krijgt het medicijn met de beste prijs

Staat je stof op de lijst?

Als de werkzame stof die je nodig hebt op de lijst voorkeursgeneesmiddelen staat, dan hebben we hiervoor prijsafspraken gemaakt. Zo krijg je altijd een goed medicijn voor een goede prijs.

  • Je krijgt het voorkeursmedicijn mee van de apotheek
  • Je betaalt niks voor het medicijn, dus ook geen eigen risico. Je betaalt wel eigen risico voor de dienstverlening van de apotheek 
  • Liever een ander merk? Dan betaal je alles zelf. Behalve als je arts Medische noodzaak betekent dat behandeling met het voorkeursmiddel voor je medisch onverantwoord is. Bijvoorbeeld omdat je om medische redenen een speciale samenstelling, dosering of toedieningsvorm van het medicijn nodig hebt. Dit komt alleen in uitzonderlijke gevallen voor. heeft afgegeven

Staat je stof niet op de lijst?

Als de werkzame stof niet op de lijst staat, zorgt je apotheek ervoor dat je een van de andere medicijnen krijgt die op dat moment de beste prijs heeft. Je betaalt voor dit medicijn wel eigen risico, en ook Kosten die je betaalt voor de service van de apotheek, zoals het samenstellen van je medicijnen..

3. Je apotheek kijkt wat jij nodig hebt

Je apotheek controleert altijd in je persoonlijk dossier of een medicijn veilig is voor je. Ook als de lijst met voorkeursgeneesmiddelen verandert, weet je apotheek welk medicijn je nodig hebt.

 

Het komt bijna nooit voor dat je niet goed reageert op een voorkeursmedicijn. Gebeurt dit toch? Bijvoorbeeld omdat je een allergie hebt voor een hulpstof? Bespreek dit met je arts. Die vermeldt dan Medische noodzaak betekent dat behandeling met het voorkeursmiddel voor je medisch onverantwoord is. Bijvoorbeeld omdat je om medische redenen een speciale samenstelling, dosering of toedieningsvorm van het medicijn nodig hebt. Dit komt alleen in uitzonderlijke gevallen voor. op je recept. Zo krijg je een ander merk vergoed.

 

De lijst voorkeursgeneesmiddelen

Benieuwd of we prijsafspraken hebben gemaakt voor de werkzame stof die je nodig hebt? Kijk op je recept welke stof je arts heeft voorgeschreven, en of deze stof op de lijst voorkeursgeneesmiddelen staat.

 

Bekijk de lijst

Veelgestelde vragen over het voorkeursbeleid

Woon je in Nederland, en haal je je medicijnen meestal bij een apotheek in het buitenland? Bijvoorbeeld in België of Duitsland. Dan krijg je de medicijnen in het buitenland volgens dezelfde richtlijnen als in Nederland. Volgens het voorkeursbeleid.

Dan krijg je een ander merk alleen vergoed als je arts bepaalt dat je medische noodzaak hebt. Bijvoorbeeld als je allergisch bent voor een hulpstof. Heb je geen medische noodzaak? Dan betaal je het volledige bedrag zelf. Je krijgt géén vergoeding voor het andere merk, ook niet het bedrag dat je vergoed zou krijgen voor het voorkeursmedicijn.

We proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom maken we met fabrikanten de afspraak dat voorkeursmedicijnen het hele jaar beschikbaar moeten zijn. Is het voorkeursmedicijn toch niet leverbaar? Dan krijg je van de apotheker een medicijn van een ander merk. Dit medicijn heeft dezelfde werking als je voorkeursmedicijn.

Een nieuw medicijn is vaak duur, en er zit patent op. Andere fabrikanten mogen het medicijn pas namaken en verkopen als het patent is verlopen. Zij doen dit uiteraard met dezelfde werkzame stof en onder dezelfde strenge veiligheidsvoorwaarden. Doordat het aanbod van het medicijn nu groter wordt, ontstaat er concurrentie en daalt de prijs van het medicijn. PZP kan hier dan prijsafspraken voor maken.

Nog vragen? We zijn er voor je