Vergoeding insulinetoedieningsmateriaal

Wat krijg je vergoed voor een insulinepomp met toebehoren? Bekijk de vergoeding in onze zorgverzekeringen.

Vergoeding in het kort

Eigen risico

Je betaalt Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering. 
 

Eigen bijdrage

Je betaalt geen wettelijke Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico.

Wat krijg je vergoed?

Heb je een draagbare uitwendige insulinepomp nodig? Dan krijg je een vergoeding vanuit je basisverzekering voor de volgende onderdelen:

  • uitwendige insulinepompen
  • toebehoren: fixatiemateriaal, verbindingsslangetjes en naalden
  • batterijen en oplaadapparatuur die bij de eerste aanschaf horen, de vervangende batterijen betaal je zelf

 

Het is afhankelijk van het soort insulinepomp of je deze leent of in eigendom krijgt.

Heeft je arts vastgesteld dat je prikangst hebt én er is bij je onlangs diabetes vastgesteld? Dan krijg je een vergoeding voor een naaldloze insulinepen. Je krijgt dan iedere 2 jaar 1 pen plus een reservepen vergoed. Ook eventuele accessoires die je voor een naaldloze insulinepen nodig hebt, worden vergoed.

Je krijgt deze vergoeding als je naar een leverancier gaat waarmee afspraken zijn gemaakt over kwaliteit en prijzen. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien niet alles vergoed. Lees meer over de vergoeding van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg.

In het Reglement Hulpmiddelen vind je welke eisen wij stellen per vergoeding en aan leveranciers.

Waar kan je terecht?

Op zoek naar een leverancier met een contract voor een insulinepomp met toebehoren? Vind een leverancier bij je in de buurt.

Ga je naar een leverancier zonder contract? Dan moet je vooraf altijd een akkoordverklaring bij ons aanvragen. Stuur hierbij de medische diagnose van je behandelend arts en een offerte van de leverancier mee. En heb je een reserve-insulinepomp nodig? Dan moet je ook eerst een akkoordverklaring bij ons aanvragen.

Heb je geen goed hulpmiddel meer? Neem contact op met een leverancier waar wij afspraken mee hebben gemaakt. De leverancier beoordeelt of je een nieuw hulpmiddel krijgt. Pompen gaan 4 tot 6 jaar mee, dit is afhankelijk van het soort pomp.

Leen je dit hulpmiddel en heb je het niet meer nodig? Neem dan altijd contact op met je leverancier. Het hulpmiddel wordt dan weer bij je opgehaald.