Vergoeding eerstelijnsdiagnostiek (huisartsenzorg)

Je krijgt eerstelijnszorg vergoed uit je basisverzekering.

Je vergoeding in het kort

Basisverzekering

100% vergoed

Aanvullende verzekering

Geen extra vergoeding

Eigen risico

Je betaalt Bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt voor zorg. In Nederland kennen we 2 vormen van eigen risico, het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplichte eigen risico stelt de overheid vast en is in  2021 € 385. Bovenop het verplichte eigen risico kan je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Eigen bijdrage

Je betaalt geen Bedrag dat je zelf betaalt voor zorg, medicijnen of hulpmiddelen. De eigen bijdrage staat los van het eigen risico en wordt niet verrekend met het eigen risico. Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico.

Wat krijg je vergoed?

Soms wilt je huisarts extra onderzoek laten uitvoeren. Bijvoorbeeld bloed prikken, een röntgenfoto of een hartfilmpje. Dit wordt vergoed uit je basisverzekering.

Wil je zelf (preventief) onderzoek laten doen? Dan betaal je de kosten zelf. Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig.

Waar kan je terecht?

Je kunt terecht bij ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra zoals de trombosedienst of een laboratorium van de huisarts. Dit is afhankelijk van het onderzoek dat je nodig hebt. Je huisarts kan je adviseren. Vind een zorgverlener bij je in de buurt.

Ga je voor je behandeling naar een zorgverlener of leverancier zonder contract? Dan krijg je misschien minder vergoed.

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven