Hulp bij een second opinion

Twijfel je over een diagnose of behandeling? Vraag om een second opinion van een andere arts of behandelaar.

Onze adviseurs van het PZP Zorgteam helpen je hier graag bij. Ze hebben een medische achtergrond. Alles wat je bespreekt blijft vertrouwelijk.

Wat is een second opinion?

De mening van een andere arts kan je geruststellen, of juist nieuwe inzichten brengen. Het is ook mogelijk dat je eigen specialist een tweede mening wil horen van een andere arts. Een second opinion betekent niet dat het onderzoek opnieuw wordt gedaan. Het betekent dat een andere arts hetzelfde onderzoek bekijkt.

Wanneer vraag je een second opinion aan?

Je kunt een second opinion vragen als je bijvoorbeeld een belangrijke beslissing moet nemen over je behandeling. Is een operatie echt nodig? Zijn er andere mogelijkheden? Of als je twijfelt over de diagnose.

Hoe vraag je een second opinion aan?

 1. Vertel je eigen arts dat je een second opinion wilt. De meeste artsen reageren professioneel op je verzoek. Wil je eigen arts geen verwijzing geven? Vraag dan of je huisarts je kan verwijzen. Je hebt een verwijzing nodig om je second opinion vergoed te krijgen.
 2. Maak met de verwijzing een afspraak bij een andere arts. Vermeld erbij dat het om een second opinion gaat.
 3. Bereid het gesprek met de arts goed voor. De andere arts is niet bekend met je situatie. Daarom is het belangrijk dat je je situatie goed beschrijft. Maak hiervoor gebruik van de voorbereidingstips.
 4. Schrijf ook alvast vragen op waarop je een antwoord wilt krijgen
  - Welke diagnose of behandeling is er voorgesteld?
  - Waar twijfel ik over?
  - Mijn behandelend arts heeft deze diagnose gesteld, wat is je mening?
  - Zijn er andere behandelmogelijkheden?
  - Zijn er nog andere onderzoeken mogelijk en nodig?
 5. Bespreek de resultaten van de second opinion met je arts. Als je hetzelfde advies hebt gekregen, kan je dat geruststellen. Als dat niet zo is, kan je twijfels of nieuwe vragen hebben. Bespreek deze dan met je behandelend arts of met je huisarts.

Wat kost een second opinion?

Je krijgt de second opinion vergoed vanuit je basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico. Lees meer over de vergoeding van een second opinion.

Schakel een internationale topspecialist van Best Doctors in

Best Doctors is een extra service van PZP. Ben je klant van PZP? Dan kan je via Best Doctors een internationale topspecialist om een second opinion vragen. Meer informatie over Best Doctors.

PZP Zorgteam

Je kunt bij het PZP Zorgteam terecht voor uitleg over regelingen, voor ondersteuning of voor vragen die met je persoonlijke situatie te maken hebben.