Advies bij een second opinion

 • Bij twijfel over je diagnose of behandeling
 • Als het de arts niet lukt een diagnose te stellen
 • Vergoed uit de basisverzekering
Liever bellen? Ook dat kan 0800 023 12 90
Arts achter comuter

Wat is een second opinion?

Een second opinion is de mening van een andere arts. Je kunt deze aanvragen als je twijfelt over je behandeling of diagnose. Of als je de oorzaak van je klachten niet kunt vinden. Ook je eigen specialist kan een second opinion aanvragen. Een nieuw onderzoek is gelukkig niet nodig. De andere arts kijkt naar het onderzoek dat al gedaan is.

Zo vraag je een second opinion aan

 1. Vraag je arts om een verwijzing

  Je second opinion wordt dan vergoed.

 2. Maak een afspraak bij een andere arts

  Vermeld dat het gaat om een second opinion.

 3. Bezoek de andere arts voor je second opinion

  Vergeet niets te vragen met dit handige spiekbriefje.

 4. Bespreek de resultaten met je eigen arts

  En bepaal samen wat de vervolgstappen zijn.

Wat kost een second opinion?

Je krijgt de second opinion vergoed vanuit je basisverzekering. Je betaalt wel Voor sommige zorg betaal je eerst zelf een bedrag. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt ieder jaar bepaald door de overheid. In 2024 is dit € 385. Is je eigen risico op? Dan vergoeden wij de zorg. Je kunt bovenop het verplichte eigen risico ook nog een vrijwillig eigen risico kiezen van maximaal € 500. Bijvoorbeeld als je niet zo vaak zorg nodig hebt. Je betaalt geen eigen risico over je aanvullende verzekering..

Lees meer over de vergoeding van een second opinion.

Veelgestelde vragen over second opinion

Wij helpen je om een arts te vinden die past bij je situatie. Bel ons accountteam op 0800 023 12 90.

Het gaat om je gezondheid. Dat is belangrijk. Dus wil je een second opinion? Bespreek dit dan toch met de arts. Vertel wat er in je omgaat (angst, twijfel, behoefte aan zekerheid) en dat je daarom een second opinion wilt. Je hoeft op die manier geen kritiek te leveren op de arts, maar je bent wel duidelijk.

Ja, je kunt altijd een second opinion aanvragen.

De specialist moet meewerken aan de verwijzing, tenzij hij daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet hij dan onderbouwd aan je laten weten. Als dit het geval is, kan je hierover in gesprek gaan met je huisarts.

Vraag eerst of de arts die je de second opinion heeft gegeven, je als patiënt wil en kan overnemen. Zo ja, dan kan je de behandeling bij je huidige arts afzeggen. Wij kunnen je hierover adviseren. Bel Accountteam PZP 0800 023 12 90.