Het verschil tussen een natura- en restitutiepolis

PZP heeft één naturaverzekering (Zorg-op-maatpolis) en één restitutieverzekering (Zorgkeuzepolis). Wat is het verschil?

Een naturaverzekering is goedkoper

De naturaverzekering Zorg-op-maatpolis is goedkoper dan de restitutieverzekering Zorgkeuzepolis. Hoe komt dat? Het verschil tussen naturaverzekering en restitutieverzekering zit vooral in de hoogte van de vergoeding die je krijgt als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij de Zorg-op-maatpolis krijg je dan het minst vergoed en bij de Zorgkeuzepolis het meest.

Zorg van gecontracteerde zorgverleners

Je betaalt een lagere premie voor een naturaverzekering, omdat je naar gecontracteerde zorgverleners gaat. Dit zijn zorgverleners met wie PZP prijsafspraken heeft gemaakt. Je kunt natuurlijk altijd ook naar een niet-gecontracteerde zorgverlener. Maar met een naturapolis krijg je dan niet alles vergoed. PZP heeft een contract met de meeste zorgverleners. Of je nu kiest voor een naturaverzekering of restitutieverzekering: je hebt ruime keuze in zorgverleners.

Je hoeft nooit kosten voor te schieten bij gecontracteerde zorgverleners

Zowel bij een naturaverzekering als een restitutieverzekering gaan de rekeningen van gecontracteerde zorgverleners rechtstreeks naar PZP. Je hoeft dus niets voor te schieten. Zorg van gecontracteerde zorgverleners krijg je volledig vergoed. Je betaalt wel eerst eigen risico. In 2020 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

Je schiet altijd de kosten voor bij niet-gecontracteerde zorgverleners

Zowel bij een naturaverzekering als restitutieverzekering betaal je eerst zelf de nota van een niet-gecontracteerde zorgverlener. Die nota kan je daarna bij ons declareren.

Nog vragen? We zijn er voor je