Eigen bijdrage medicijnen

Voor sommige medicijnen betaal je een deel zelf. Dit heet een eigen bijdrage. Als je vaak medicijnen nodig hebt, kan het zijn dat je veel moet bijbetalen. Om dat te voorkomen, is je eigen bijdrage maximaal € 250.

Je betaalt de eigen bijdrage achteraf

In 2020 hoef je de eigen bijdrage niet meer direct te betalen als je je medicijn ophaalt. De apotheek declareert alle kosten eerst bij ons. Daarna sturen wij je een rekening voor de eigen bijdrage.

In 2019 betaal je de eigen bijdrage voor medicijnen meestal zelf bij de apotheek. De apotheek stuurt naar ons alleen de rekening van het deel dat vergoed wordt uit de basisverzekering. In 2020 declareert de apotheek alle kosten voor het medicijnen bij ons. Wij sturen je dan de rekening van de eigen bijdrage. Je hoeft dus bij de apotheek niet meer zelf bij te betalen, maar wij sturen je de rekening van de eigen bijdrage.
Bijvoorbeeld:

  • Heb je de eigen bijdrage van € 250 nog niet opgemaakt en heb je geen aanvullende verzekering waarin de eigen bijdrage vergoedt wordt? Dan sturen wij je de rekening van de eigen bijdrage.
  • Heb je de aanvullende verzekering CZ Top Collectief en heb je de eigen bijdrage van € 250 nog niet opgemaakt? Dan verrekenen wij de eigen bijdrage met je aanvullende verzekering.

Let op! Heb je het eigen risico nog niet helemaal opgemaakt? Dan verrekenen wij het deel dat vergoed wordt uit de basisverzekering met het openstaand eigen risico. Het kan dan ook voorkomen dat je de rekening krijgt voor de eigen bijdrage én het eigen risico.

Heb je de eigen bijdrage van € 250 opgemaakt en ook je eigen risico verbruikt? Dan vergoeden wij jouw medicijnen volledig uit je basisverzekering.

Rekenvoorbeeld

David krijgt een medicijn van de apotheek. Hij heeft een basisverzekering van PZP met een verplicht eigen risico van € 385 en heeft de aanvullende verzekering CZ Top Collectief. Wat betaalt hij voor het medicijn?

  1. David haalt het medicijn bij zijn apotheek.
  2. Het medicijn kost € 80. Vanuit de basisverzekering wordt € 60 voor het medicijn vergoed. De eigen bijdrage is € 20.
  3. Het medicijn wordt vergoed uit de basisverzekering. David betaalt dit dus eerst vanuit zijn eigen risico.
  4. In totaal betaalt hij zelf € 20 eigen bijdrage + € 60 eigen risico = € 80.
  5. Uit zijn aanvullende verzekering krijgt hij € 20 eigen bijdrage terug.

Rekenvoorbeeld

David haalt een medicijn bij de apotheek. Kosten: € 80. De eigen bijdrage voor het medicijn is € 20. Een paar weken later ontvangt hij een rekening van PZP. De overige € 60 wordt vergoed uit de basisverzekering. Daarom betaalt hij eigen risico. David betaalt uiteindelijk € 20,- eigen bijdrage en € 60 eigen risico aan PZP. Is zijn eigen risico op? Dan hoeft hij geen eigen risico te betalen.