Prinsjesdag 2019

De overheid heeft haar plannen voor je basisverzekering bekendgemaakt. Welke zorg wordt volgend jaar vergoed? Wat wordt het eigen risico? En hoe gaan we nu de premie berekenen?

Je basisverzekering 2020

Nieuw in je basisverzekering
De overheid heeft op Prinsjesdag bekendgemaakt welke nieuwe vergoedingen worden opgenomen in de basisverzekering van 2020:

  • Reiskosten van en naar de behandeling geriatrische revalidatie.
  • Logeerkosten bij een behandeling van minimaal 3 aaneengesloten dagen zonder opname (€ 75 per nacht).
  • De geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen, die wordt overgeheveld van de Wet langdurige zorg naar de Zorgverzekeringswet. Hierbij gaat het om zorg van de specialist ouderengeneeskunde en zorg van de arts verstandelijk gehandicapten en de bijbehorende reiskosten.
  • Speciaal gemaakte medicijnen die de apotheek maakt wanneer een geregistreerd medicijn door hoge kosten niet wordt toegelaten tot het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) van de overheid. Deze medicijnen worden ook vergoed als er door de overheid nog geen besluit is genomen over toelating tot het GVS.

Verlenging behandelingen uit de basisverzekering
Van 3 soorten behandelingen die tijdelijk worden vergoed uit de basisverzekering, wordt de looptijd verlengd:

  1. Behandeling van gevorderde huidkanker met dendritische celtherapie (tot 1 augustus 2022).
  2. Behandeling van uitgezaaide huidkanker met tumor infiltrerende lymfocyten, TIL (tot 1 juli 2022).
  3. Behandeling van chronische obstipatie (verstopping) met zenuwstimulatie (tot 1 januari 2022).

Wijzigingen in je basisverzekering
De maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt verlaagd. Dit heeft de overheid besloten. Op je polis zie je wat dit betekent voor je premie. Je ontvangt je polis uiterlijk 12 november 2019.

Daarnaast hebben verschillende verzekeraars met de overheid besloten dat voor de vergoeding van stoppen met roken geen eigen risico meer geldt vanaf 2020. Dit is opgenomen in het preventieakkoord.

Aanvullende verzekering 2020

De wijzigingen voor de aanvullende verzekeringen van 2020 worden uiterlijk 12 november 2019 bekend gemaakt.

Het verplicht eigen risico blijft gelijk

De overheid bepaalt de hoogte van het verplicht eigen risico. Dat is het bedrag dat je eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding krijgt uit de zorgverzekering. Het verplicht eigen risico voor je zorgverzekering in 2020 blijft gelijk: € 385.

PZP biedt de mogelijkheid om het verplicht eigen risico gespreid te betalen. Zodat je niet het hele bedrag in één keer betaalt, maar in termijnen.

De basis van de premie in 2020

Op Prinsjesdag heeft de overheid bekend gemaakt dat de rekenpremie voor 2020 € 1.373 is. Dat is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens de overheid aan hun verzekerden moeten vragen om de zorgkosten te dekken. De rekenpremie is de basis voor de premie van de basisverzekering die je vanaf 2020 gaat betalen. Hoe dat werkt, hebben we voor je op een rij gezet.

Van rekenpremie naar je premie

Uitsluitend voor politie Als PZP verzekerde krijg je 5% korting op je basisverzekering.
Beste declaratie app Supersimpel declareren van je nota: nota, foto, verzend, klaar.
Digitale post Ontvang alle post van de PZP digitaal. Dat is sneller en beter voor het milieu.