De Europese zorgpas: EHIC

Heb je tijdens je reis binnen Europa plotseling zorg nodig? Laat je EHIC (European Health Insurance Card) zien. Zo toon je eenvoudig aan dat je verzekerd bent bij PZP. En kan de zorgverlener in het buitenland de zorgkosten direct declareren bij PZP.

Jouw EHIC staat in de PZP app

De Europese zorgpas (EHIC) staat voor jou en je medeverzekerden in de PZP app. Zo heb je ook op reis de EHIC altijd bij de hand. Heb je de PZP app nog niet? Je kunt deze makkelijk downloaden in de App Store of de Google Play Store.

In welke landen is de EHIC geldig?

Je kunt de EHIC gebruiken in de lidstaten van de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. 

Let op: De EHIC is niet geldig in het land waarin je woont. 

Hoe werkt de EHIC?

Je krijgt dezelfde vergoeding als de bewoners van het land waar je verblijft. We verrekenen de vergoeding niet met jouw Nederlandse eigen risico.

Moet je een eigen bijdrage betalen? Dan kan je de kosten achteraf bij ons declareren. Mogelijk krijg je een vergoeding uit je aanvullende verzekering of reisverzekering.

Ben je niet meer bij ons verzekerd, maar gebruik je wel de EHIC van PZP? Dan betaal je de gemaakte kosten aan ons terug. De EHIC is een gepersonaliseerde pas, je kunt deze dus niet uitlenen aan een ander. 

Neem de PZP app mee op reis

Of je nu een vergoeding wilt bekijken, snel een rekening wil declareren of je EHIC moet laten zien. Met de PZP app heb je ook op reis altijd en overal je zorgzaken bij de hand.

Europese zorgpasje tonen in de app

Wanneer kan je de EHIC niet gebruiken?

Met de Europese zorgpas EHIC heb je alleen recht op noodzakelijk medische zorg tijdens je tijdelijke verblijft in het buitenland. De EHIC vergoedt géén medische kosten voor:

  • geplande medische behandelingen in het buitenland
  • zorg van een particuliere zorgverlener of als je naar een privékliniek gaat
  • een medische behandeling op een cruiseschip
  • de terugreis naar huis (repatriëring)

Europese zorgverzekeringskaart (EHIC) aanvragen

Je vindt de digitale EHIC standaard in de PZP app. Wil je toch liever een fysieke pas? Deze kun je makkelijk aanvragen. Je ontvangt de pas binnen 5 werkdagen gratis thuis. De plastic EHIC pas is 5 jaar geldig.

PZP Helpline

Heb je op reis een gezondheidsvraag, of wordt de EHIC in de app niet geaccepteerd? Bel dan de PZP Helpline op +31 13 594 94 00.

Veelgestelde vragen

De fysieke EHIC pas is 5 jaar geldig, zolang je bij PZP verzekerd bent. Je vindt de digitale EHIC in de PZP app. Als je bij PZP verzekerd bent, heeft de digitale pas geen vervaldatum.

De zorgverzekering vergoedt niet alle kosten als je in het buitenland bent. Kosten voor vervoer naar Nederland bij ziekte of overlijden, zitten bijvoorbeeld niet in de basisverzekering. Een reisverzekering dekt in het meeste geval de overige kosten.

Een reisverzekering met module voor geneeskundige zorg biedt een goede dekking voor zorg op vakantie. En je verzekert meteen andere dingen mee, zoals je reisbagage of schade aan je vakantieverblijf. Via PZP kan je een Ohra reisverzekering afsluiten met 5% korting.

Korting met de Ohra reisverzekering.

Nee, het is niet mogelijk de EHIC naar een ander adres te sturen. In uitzonderlijke situaties kunnen we het correspondentieadres tijdelijk aanpassen. Dit geldt dan wel voor al je correspondentie. Neem hiervoor contact op met het accountteam: 0800 023 12 90.