Zo werkt je zorgverzekering

Wie bepaalt wat er in de basisverzekering zit? En waarom verschilt de premie per basisverzekering? We leggen graag uit hoe je zorgverzekering werkt.

Een basisverzekering is verplicht

Of je nu vaak naar de dokter gaat of niet, je bent verplicht een basisverzekering af te sluiten. Dat heeft de overheid bepaald. Gezonde mensen dragen bij aan de zorg van zieke mensen. Als land mogen we best trots zijn op zoveel onderlinge solidariteit. Want zo zijn we met zijn allen verzekerd van zorg.

Premie betalen vanaf 18 jaar

Iedereen in Nederland is verzekeringsplichtig. Vanaf 18 jaar is iedereen verplicht premie te betalen. Als je kinderen hebt, betalen zij dus vanaf hun 18e premie voor de zorgverzekering.

Iedere zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht

Je kunt een basisverzekering afsluiten bij elke zorgverzekeraar in Nederland. Die hebben allemaal een acceptatieplicht: ongeacht je leeftijd of gezondheid moeten ze je accepteren als verzekerde.

Voor PZP geldt dat er voorwaarden zijn om aan deze collectiviteit deel te mogen nemen. Iedereen die hieraan voldoet, mag meedoen. Er zijn geen extra voorwaarden, ook niet voor de aanvullende verzekeringen. Je hoeft bijvoorbeeld geen gezondheidsverklaring af te geven om voor een aanvullende verzekering in aanmerking te komen.

De overheid bepaalt de inhoud van het basispakket

De basisverzekering dekt je standaard zorgkosten, zoals de kosten die je maakt bij een huisarts, apotheek of ziekenhuis. De overheid bepaalt op advies van het Zorginstituut jaarlijks wat en hoeveel je precies krijgt vergoed vanuit je basisverzekering. De vergoedingen in de basisverzekering zijn dus exact hetzelfde voor elke basisverzekering van elke zorgverzekeraar.

Verschillende premies voor basisverzekeringen

De voorwaarden en services verschillen per basisverzekering. Daarom betaal je voor de ene basisverzekering meer premie dan voor de andere. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Verschillende zorgverzekeraars
  Elke zorgverzekeraar maakt andere prijs – en kwaliteitsafspraken met zorgverleners. Daardoor komen ze uit op een andere premie voor de basisverzekering.
 • Een natura- of combinatiepolis
  Bij een naturapolis ga je naar zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft. Bij een combinatiepolis wordt je zorg 100% vergoed bij alle zorgverleners met of zonder contract. Met uitzondering van zorgverleners in wijkverpleging en GGZ. Deze vergoeding is maximaal 85% van het tarief van zorgverleners mét een contract. Een naturapolis is goedkoper.
 • Een hoger of lager eigen risico
  Iedereen heeft een verplicht eigen risico. Maar je kunt ook een vrijwillig eigen risico erbij nemen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie. Bij PZP kan je er ook voor kiezen om je verplichte eigen risico gespreid te betalen in 10 maandelijkse termijnen.
 • Gespreid betalen of in 1 keer
  Premie betaal je meestal maandelijks, maar als je in 1 keer betaalt, krijg je korting op je premie.

Bekijk het premieoverzicht van onze zorgverzekeringen

Aanvullend verzekeren voor zorg die niet in het basispakket zit

Je kan je aanvullend verzekeren voor kosten die niet in het basispakket zitten, bijvoorbeeld fysiotherapie of tandarts. De zorg uit de aanvullende verzekering gaat niet van je eigen risico af. De vergoedingen en premies van aanvullende verzekering verschillen per verzekeraar. Ook mogen zorgverzekeraars eisen stellen aan iemand die een aanvullende verzekering wil afsluiten. Voor de aanvullende verzekeringen van PZP geldt dit echter niet.

Bekijk onze aanvullende verzekeringen en tandartsverzekering

Onderhandelen over prijs én kwaliteit

Zorgverzekeraars spelen een steeds grotere rol in de onderhandelingen over prijs en kwaliteit van zorg. Een veelvoorkomend misverstand is dat zorgverzekeraars altijd op zoek zijn naar de goedkoopste behandeling. Wij kijken naar de balans tussen kwaliteit en kosten. Slechte zorg is altijd te duur. Want dan ben je langer ziek of heb je misschien een extra operatie nodig. Kwaliteit is altijd goedkoper. Zowel voor PZP als voor verzekerden.

Bekijk hoe CZ Groep deze afspraken maakt

Veelgestelde vragen

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven