Tussentijds je verzekering opzeggen

Je kunt je zorgverzekering per 1 januari opzeggen. In sommige gevallen kan je tijdens het jaar de zorgverzekering opzeggen.

In deze situaties kan je tussentijds opzeggen en overstappen:

 • Je wordt 18 jaar

  Als je 18 jaar wordt dan kan je zelf een (andere) zorgverzekering kiezen. Je gaat dan ook premie betalen. Geef de wijziging door vóór je 18e verjaardag.
 • Je verandert van werkgever

  Heb je op dit moment een collectieve verzekering bij je werkgever en ga je werken voor een werkgever die ook een collectieve verzekering aanbiedt? Dan kan je gedurende het hele jaar overstappen naar de collectiviteit van je nieuwe werkgever.
 • Je bent geen verzekeringnemer (en gaat scheiden)

  Wanneer je meeverzekerd bent, kan je het hele jaar door een nieuwe zorgverzekering afsluiten bij PZP of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat geldt ook voor meeverzekerde kinderen en partners die zelf een polis willen afsluiten. Dat geldt ook als je gaat scheiden. Je kinderen kunnen dan bij jij of je ex-partner op de polis.
 • Je verhuist naar het buitenland en werkt niet in Nederland

  Je kunt je zorgverzekering opzeggen per de datum dat je naar het buitenland verhuist. Bekijk het advies dat past bij je situatie.
 • Je verzekeraar past de polisvoorwaarden aan

  Past PZP de voorwaarden of premie van je polis aan in je nadeel? Dan kan je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Geef de opzegging aan ons door voordat de wijziging ingaat. De beëindiging gaat in per de 1e dag van de 2e maand nadat je opzegging is ontvangen.
 • Je gaat in militaire dienst

  Ga je in militaire dienst? Dan word je verzekerd via Defensie.

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven