Waarom de kosten voor een behandeling per ziekenhuis verschillen

Ziekenhuizen hebben andere tarieven voor dezelfde behandeling. Waarom is dat? En hoe merk je dat?

Dezelfde behandeling, andere prijs

Elk jaar onderhandelt PZP met ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra (ZBC's) over de prijs en kwaliteit van hun behandelingen. Want we willen dat je als klant van PZP de beste zorg krijgt voor een betaalbare premie. De uitkomst van de onderhandelingen kan per ziekenhuis anders zijn. En dus kunnen ook de prijzen per ziekenhuis anders zijn. Zo zijn zelfstandige behandelcentra over het algemeen goedkoper dan algemene ziekenhuizen omdat ze zich hebben gespecialiseerd in een beperkt aantal behandelingen.

Andere zorgverzekeraar, andere prijs

Andere zorgverzekeraars onderhandelen ook met ziekenhuizen voor hún klanten. Daarom verschillen ook de tarieven die ziekenhuizen bij verschillende zorgverzekeraars in rekening brengen. Een klant van PZP kan voor eenzelfde ingreep mogelijk een ander tarief betalen dan een klant van een andere zorgverzekeraar.

Wat merk je van de verschillen in ziekenhuistarieven?

Welke zorgverzekeraar je ook hebt, je krijgt de zorg in een ziekenhuis altijd vergoed zoals in je polis is afgesproken. Maar voor vrijwel alle behandelingen in een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum geldt een eigen risico. Dat is het bedrag dat je zelf betaalt voor de zorg die je krijgt. Als een behandeling minder kost dan je eigen risico dan merk je de prijsverschillen tussen behandelingen direct in je portemonnee. Stel, je hebt gekozen voor een zorgverzekering met een eigen risico van € 585 en bij het ene ziekenhuis kost je behandeling € 450 en bij het andere € 550. Dan kan je dus zomaar € 100 besparen.

Wat kost een behandeling in jóuw ziekenhuis?

Hoe weet je nu wat een ziekenhuis in rekening brengt voor je behandeling? PZP publiceert de tarieven van ziekenhuisbehandelingen bij gecontracteerde instellingen. Het gaat om behandelingen tot € 885 (het maximaal vrijwillige eigen risico). Wil je weten wat je behandeling kost?

Nog vragen? We zijn er voor je

Naar boven