Goed voorbereid op reis

Zorgpas mee, medicijnverklaring bij de hand, nummer van de hulplijn paraat? Als je goed voorbereid op vakantie gaat, kan je nog meer genieten. Met onze tips weet je zeker dat je niks vergeet.

1. Neem je EHIC mee

Heb je tijdens je vakantie plotseling zorg nodig? Met de EHIC toon je eenvoudig aan dat je verzekerd bent bij PZP. De EHIC is geldig in de meeste Europese landen. Iedereen die verzekerd is bij de PZP, ontvangt automatisch een EHIC als zorgpas.

2. Zorg nodig? Bel de PZP Helpline

Bel meteen de PZP Helpline als je zorg nodig hebt in het buitenland. Je krijgt dan advies over je zorg en de betaling van een Nederlandse verpleegkundige.

Bel +31 13 594 94 00

3. Download App de verpleegkundige

Ben je in het buitenland en twijfel je of je naar de dokter moet? Of heb je een vraag over je gezondheid? Download de app en chat met een verpleegkundige.

Download de app

4. Check je (reis)verzekering

Je zorgverzekering vergoedt vaak niet alle zorg in het buitenland. Bekijk van te voren de vergoeding van spoedeisende hulp in het buitenland of check je verzekering in Mijn PZP.

Voor extra kosten kan je altijd een reisverzekering afsluiten met een aanvullende module voor medische kosten.  

5. Regel een medicijnverklaring en medicijnpaspoort

Sommige medicijnen zijn streng verboden in het buitenland. De regels verschillen per land. Vraag daarom je arts of apotheker of je een medicijnverklaring nodig hebt. Of controleer het bij het CAK.

Niet verplicht, wel handig: het medicijnpaspoort. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt en waar je overgevoelig voor bent. Vraag het aan bij je huisarts, specialist of apotheker.

6. Neem je vaccinatieboekje mee

In het vaccinatieboekje staat welke vaccinaties je hebt gehad. Word je ziek in het buitenland? Dan kan de arts meteen zien welke vaccinaties je al hebt gehad. Je ontvangt het boekje bij je bezoek aan de GGD of vaccinatiecentrum.  

7. Download de PZP declareren app

Declareer je (buitenlandse) nota’s eenvoudig met de PZP declareren app. Let er op dat de volgende gegevens op de rekening staan: je naam en geboortedatum, naam en adres van je zorgverlener, de behandeldatum, de soort behandeling en het totale bedrag.

Download de Declareren app in de App Store

Download de Declareren app in Google Play

8. Verzekeringsverklaring

Check bij de ambassade waar je naar toe reist of je een verzekeringsverklaring nodig hebt waarin staat dat je verzekerd bent.

Telefonisch aanvragen

Je kunt een verzekeringsverklaring telefonisch aanvragen bij ons. Je ontvangt de verklaring binnen 10 werkdagen. Als de verklaring gereed is, kan je deze ook inzien en printen via Mijn PZP.

Nog vragen? We zijn er voor je

Maandag 1 juni 2020 is ons accountteam gesloten vanwege Pinksteren.