Goed voorbereid op reis

Als je goed voorbereid op vakantie gaat, kan je nog meer genieten. Maak daarom gebruik van onze tips en je zorgeloze vakantie kan beginnen.

1. Neem je EHIC mee

Met de Europese zorgpas EHIC kan je in het buitenland aantonen dat je verzekerd bent. Zo voorkom je dat je zelf geld moet voorschieten.

EHIC aanvragen

2. Bel de PZP Helpline

Zorg nodig in het buitenland? Bel meteen de PZP Helpline. Zo kan je altijd advies en informatie krijgen van een Nederlandse verpleegkundige. Bijvoorbeeld als je onverwacht wordt opgenomen in het ziekenhuis.

3. Check je verzekering

Je zorgverzekering vergoedt vaak niet alle zorg in het buitenland. Bekijk daarom de vergoeding van spoedeisende hulp in het buitenland of bekijk in Mijn PZP waarvoor je precies verzekerd bent.

4. Sluit een reisverzekering af

Soms zijn de kosten voor zorg in het buitenland hoger dan je zorgverzekering (met aanvullende verzekering) vergoedt. Voor deze extra kosten kan je altijd een reisverzekering afsluiten met een aanvullende module voor medische kosten.

5. Vergeet je medicijnverklaring niet

Medicijnen mee op reis? Sommige medicijnen zijn streng verboden in het buitenland. Vraag daarom je arts of apotheker of je een medicijnverklaring nodig hebt. Of controleer het bij het CAK.

6. Verzekeringsverklaring

Sommige landen vragen een schriftelijke verklaring van je zorgverzekeraar die aangeeft dat je verzekerd bent tegen ziektekosten. Je hebt deze bijvoorbeeld nodig bij je visumaanvraag en/of bij aankomst in je vakantieland. Je kunt deze (Engelstalige) verzekeringsverklaring bij ons aanvragen. Deze verklaring wordt ook wel buitenlandverklaring- en voor Rusland de Ruslandverklaring genoemd.

Je hebt in ieder geval een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig voor een verblijf in Cuba, Rusland en Wit Rusland. Het kan zijn dat ook andere landen een verzekeringsverklaring vragen. Je kunt dit checken bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.

Telefonisch aanvragen

Je kunt een verzekeringsverklaring telefonisch aanvragen bij het PZP Accountteam via 0800 023 12 90. Je ontvangt de verklaring binnen 10 werkdagen. Als de verklaring gereed is, kan je deze ook inzien en printen via Mijn PZP.

Accountteam PZP