Wat kan de Brexit voor je betekenen?

Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil de Europese Unie (EU) verlaten. Dat kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je een verdragspolis hebt of als je woont, studeert of verblijft in het VK.

Deal? Er verandert niets tot 31 december 2020

Komt er een akkoord tussen de EU en het VK (deal)? Dan komt er een overgangsperiode en verandert er niets tot 31 december 2020.

No deal? Hier moet je op letten

Komt er geen akkoord tussen de EU en het VK (no deal)? Dan is de Europese regelgeving voor zorg in het VK niet meer van toepassing. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Let op: deze informatie kan wijzigen.

Je gaat op vakantie naar het VK

 • Je kunt je Europese zorgpas (EHIC) in het VK niet meer gebruiken. Je betaalt rekeningen eerst zelf en krijgt achteraf een vergoeding van het Nederlandse tarief.
 • De vergoeding voor spoedeisende hulp uit de aanvullende verzekering wordt lager (max. 2x het Nederlandse marktconforme tarief. Dit is inclusief de vergoeding uit je zorgverzekering).

Tip: Sluit een passende reisverzekering af.

Je hebt een Verdragspolis: deze stopt

 • Je werkt in het VK
  Je bent alleen nog verzekerd in het VK. Vraag bij je ziektekostenverzekeraar in het VK na hoe het zit met de vergoeding van zorg in Nederland.

  Tip: Krijg je de zorg in Nederland niet vergoed? Misschien is een internationale ziektekostenverzekering iets voor je. Dit kan ook via PZP. 
 • Je krijgt een pensioen uit het VK of bent gezinslid van iemand die daar werkt of pensioen ontvangt
  Je moet zich in Nederland verzekeren. Sluit binnen vier maanden een zorgverzekering af.

  Tip: Kijk meteen welke verzekering het beste bij je past. Uiteraard kan je hiervoor ook terecht bij PZP.

Je woont in het VK

Woon je in het VK en ben je bij PZP verzekerd? Dan blijft je zorgverzekering gewoon doorlopen. Let wel op als je verdragsformulier E106 kreeg: dit formulier is niet meer geldig.
Bij de Brexit No deal is de verordening niet meer geldig en dus ook het formulier niet meer. Ga na of je in het VK gebruik kunt maken van de voorzieningen van de NHS. In andere gevallen krijg je een vergoeding volgens onze verzekeringsvoorwaarden. 

Je bent voor studie in het VK

 • Je verzekering wijzigt niet, maar je kunt je Europese zorgpas (EHIC) in het VK niet meer gebruiken. Je betaalt rekeningen eerst zelf en krijgt achteraf een vergoeding van het Nederlandse tarief.
 • De vergoeding voor spoedeisende hulp uit de aanvullende verzekering wordt lager (max. 2x het Nederlandse marktconforme tarief. Dit is inclusief de vergoeding uit je zorgverzekering).

Tip: Informeer in het VK of je gebruikt kunt maken van de NHS en sluit een passende reisverzekering af. Of sluit via PZP bij OOM een speciale verzekering voor studenten af. Meer informatie over de reisverzekering