Bereid je voor op het gesprek met de dokter

Binnenkort naar de dokter? Als je je goed voorbereidt kan de dokter je beter helpen. En kan je zelf beter meebeslissen over de zorg die je krijgt. Bereid je voor met onze voorbeeldvragen en bekijk het spiekbriefje.

Je spiekbriefje om niets te vergeten

Je herkent het waarschijnlijk wel: pas als je buiten staat, weet je weer wat je wilde vragen. Voorkom dat je straks iets vergeet. Vul het spiekbriefje in en neem het mee naar de dokter.

Bekijk direct het spiekbriefje

Zó leg je helder uit wat je klachten zijn

Het is belangrijk dat je goed kunt uitleggen waar je last van hebt. Dan kan je goed alle tijd van het consult benutten en kan de dokter je beter helpen. Stel jezelf deze vragen en neem de antwoorden door met de dokter. Wat zijn de klachten precies?

  • Wanneer begonnen ze?
  • Wat maakt de klachten erger? Of juist minder erg?
  • Wat heb je er zelf al aan gedaan?
  • Welke medicijnen gebruik je?
  • Wat verwacht je van de dokter?

Zó beslis je mee over de zorg die je krijgt

Welke zorg past het beste bij je persoonlijke situatie? Neem deze drie vragen door met de dokter. Dan heb je alle informatie om samen met de dokter of specialist de juiste beslissing te nemen.,

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden? Zet eerst met de dokter op een rij welke mogelijkheden er zijn. Er zijn altijd meerdere mogelijkheden. Even afwachten is ook een mogelijkheid.

  2. Wat zijn de voor- en nadelen? Bespreek met de dokter per mogelijke behandeling het effect, de herstelperiode, de risico’s en bijwerkingen.

  3. Wat betekent dat in mijn situatie? Bekijk samen hoe de behandelingen passen bij je situatie, zoals je gezin, werk of persoonlijke doelen.

Spiekbriefje voor het bezoek aan de dokter

We hebben een spiekbriefje gemaakt dat je helpt je gesprek bij de dokter goed voor te bereiden. Gebruik het om je klachten helder te omschrijven en om samen met de dokter de behandelmogelijkheden te bespreken.

Vul het spiekbriefje in en neem het mee naar de dokter.

Bekijk het spiekbriefje

PZP Zorgteam

Je kunt bij het PZP Zorgteam terecht voor uitleg over regelingen, voor ondersteuning of voor vragen die met je persoonlijke situatie te maken hebben.