Wat is eerstelijnsdiagnostiek?

Eerstelijnsdiagnostiek is extra onderzoek op verzoek van de huisarts. Bijvoorbeeld bloedafname of een rƶntgenfoto. Kijk hoe het werkt en wat je vergoed krijgt voor eerstelijnsdiagnostiek.

Waarom verwijst de huisarts mij door voor eerstelijnsdiagnostiek?

Soms heeft de huisarts meer informatie nodig om de juiste diagnose te stellen of om vast te stellen welke mogelijke vervolgbehandeling nodig is. Je arts verwijst je dan door voor eerstelijnsdiagnostiek. Voorbeelden zijn: bloedafname, een röntgenfoto of weefselonderzoek.

Vergoeding, eigen risico en eigen bijdrage bij eerstelijnsdiagnostiek

  • Eerstelijnsdiagnostiek valt onder de basisverzekering.
  • Je hebt een verwijzing van de huisarts nodig.
  • Je krijgt alleen een volledige vergoeding als het onderzoek wordt uitgevoerd door een laboratorium, ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum waarmee we afspraken hebben gemaakt over kwaliteit en prijzen.
  • Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan krijg je misschien niet alles vergoed.
  • Je betaalt geen eigen bijdrage.
  • Je betaalt wel eigen risico. In 2018 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar.

Lees meer over de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg

Waar kan je terecht?

Voor eerstelijnsdiagnostiek kan je terecht bij ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra zoals trombosediensten en huisartsenlaboratoria. Dit is afhankelijk van het onderzoek dat je nodig hebt. Je huisarts kan je hierover adviseren. Kijk wel of PZP een contract heeft met de betreffende zorgverlener. Anders krijg je misschien niet alles vergoed.

Vind een zorgverlener bij je in de buurt

Wil je zelf (preventief) onderzoek laten doen?

Dan wordt het onderzoek niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt de kosten zelf. Een verwijzing van de huisarts is dan niet nodig.

Hoe snel kan je terecht voor eerstelijns diagnostiek?

Voor sommige onderzoeken (bijvoorbeeld bloedafname een röntgenfoto) hoef je geen afspraak te maken en kan je direct terecht bij de zorgverlener. Andere vormen van onderzoek worden wel op afspraak gedaan, je kunt hiervoor contact opnemen met de zorgaanbieder. Meestal zit er een dag tussen het maken van de afspraak en de afspraak zelf.

Accountteam PZP