62%
van de Nederlanders is in 2040 te zwaar
- Bron:
- Nationaal Preventieakkoord
In 2040 is naar schatting 62% van de Nederlanders te zwaar. Met alle gezondheidsrisico’s die daarbij horen. Daarom moeten mensen aan de slag kunnen met een leefstijlcoach, vindt Madelon Johannesma, programmamanager Zorginnovatie bij CZ, uitvoerder van de PZP. Mede dankzij haar zit leefstijlcoaching nu standaard in de basisverzekering.
van de Nederlanders is in 2040 te zwaar
meer kans op hartklachten bij overgewicht
van de Nederlanders krijgt in de toekomst diabetes type 2
"Van oudsher is zorg meer gericht op genezen in plaats van voorkomen. Leefstijlcoaching werkt precies andersom. Door mensen bewust te maken van hun ongezonde leefstijl, voorkomen we dat ze later (meer) gezondheidsklachten krijgen. Daarom ben ik er trots op dat het gelukt is om leefstijlcoaching in de basisverzekering te krijgen."
Ik ben er trots op dat we dit stuk preventie in de zorgverzekering hebben kunnen krijgen
"We hebben al enkele jaren pilots gedraaid met leefstijlcoaching. En in verschillende regio’s loopt het nu echt heel goed. In Zuid-Limburg werken we bijvoorbeeld nauw samen met zorggroepen. Leefstijlcoaching is daar een succes. En met de gemeenten Sittard en Heerlen hebben we een preventiecoalitie afgesloten. Ook in de regio’s Den Haag, Oosterhout en Zeeland zien we dat leefstijlcoaching aanslaat.
In andere regio’s moeten huisartsen, diëtisten en fysiotherapeuten soms nog wennen aan de leefstijlcoach als nieuwe zorgprofessional. Daarom delen we de successen en lessen van de goed lopende regio’s zoveel mogelijk met hen."
Gemiddeld zijn deelnemers aan het programma na 7 maanden zo’n 2,3 kilo afgevallen. Dat lijkt niet veel. Maar alleen kilo’s afvallen is niet zo’n kunst. Het behouden van duurzame gedragsverandering is veel belangrijker. En dat lukt met leefstijlcoaching.
"We zien het gedrag van deelnemers echt veranderen. Ze bewegen meer, eten gezonder, slapen beter en hebben minder stress. En het allermooiste is dat mensen dit gedrag na 2 jaar ook echt vasthouden. En minder of zelfs geen medicijnen meer nodig hebben."
Het is meer dan het kunstje om af te vallen, het is de kunst om het vol te houden
"Leefstijlcoaching is een intensief traject van 2 jaar. Het is dus veel meer dan alleen het volgen van een dieet of beweegprogramma. Een leefstijlcoach kijkt samen met je hoe je van A naar B kunt komen. Je móet niks.
De coach laat je zélf nadenken over wat in jouw leven past. Ben je bijvoorbeeld niet zo’n sporter, dan kijkt de coach hoe je in je dagelijkse leven meer kunt bewegen. Wat vaker de trap nemen of boodschappen doen op de fiets. Kleine stapjes kunnen al een groot effect geven. Ook dingen als omgaan met stress en beter slapen, neemt de leefstijlcoach mee."
"We hebben ons er jaren hard voor gemaakt om leefstijlcoaching in de basisverzekering te krijgen. Eind 2018 kregen we eindelijk groen licht. Dan is er weinig tijd om alles nog goed te regelen. Hierdoor loopt nog niet alles vlekkeloos. Dat hadden we graag anders gezien. Daarom gaan we in 2019 alles goed op de rit krijgen. Zodat leefstijlcoaching in 2020 écht op de kaart staat.
Ook hopen we dat de overheid het budget voor leefstijlcoaching de komende jaren nog wat verhoogt, zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken. Dan moeten er natuurlijk wel voldoende leefstijlcoaches zijn om iedereen te begeleiden. Er zijn op dit moment nog veel coaches in opleiding, dus daar hebben we alle vertrouwen in."
Wilt u weten of leefstijlcoaching ook voor u geldt en waar u terecht kunt?