Het inloggen is veranderd

Op 1 maart 2017 is het inloggen op Mijn PZP veranderd. Je hebt soms een extra code nodig. Waarom de verandering en hoe werken die beveiligingscodes precies?

Waarom is het inloggen veranderd?

We beschermen je gegevens nu nog beter. Dit is zo afgesproken in de nieuwe gedragscode van Zorgverzekeraars Nederland. We zijn ook wettelijk verplicht om je medische gegevens extra te beveiligen. Net als andere organisaties waar je nu je medische gegevens kunt bekijken. Daarom heb je soms een extra code nodig om bepaalde informatie te bekijken.

Wanneer vragen we om een extra code?

Je hebt een extra beveiligingscode nodig voor je meest privacygevoelige gegevens in Mijn PZP. Zoals:

  • Je ingediende nota’s en zorgverbruik
  • De stand van je eigen risico
  • Je berichten

Wat als je niet overstapt?

Wil je niet overstappen naar de nieuwe manier van inloggen? Dan kun je wel in Mijn PZP, maar niet bij al je gegevens. Voor alles wat vertrouwelijk is, heb je een extra code nodig. Daar krijg je een melding van zodra je die gegevens wilt bekijken.

Wat is er veranderd?

Wat er voor jou is veranderd, hangt af van je huidige manier van inloggen. Er zijn 3 verschillende manieren. Hoe log je nu in op Mijn PZP?

Optie 1: je logt in met DigiD zonder sms

Log in met je DigiD. Je krijgt de vraag om je e-mailadres of telefoonnummer achter te laten. Als je dat hebt gedaan ontvang je een code per e-mail of sms. Die vul je in. We raden je aan om na deze stap ook nog de andere optie te activeren, zodat je ook toegang hebt als je bijvoorbeeld je mobiel of mail even niet bij de hand hebt.

Als je de volgende keer op Mijn PZP de extra beveiligde gegevens wilt bekijken, ontvang je een code op het telefoonnummer of e-mailadres dat je hebt opgegeven. Nadat je de code hebt ingevuld, kun je je gegevens bekijken.

Optie 2: je logt in met DigiD met sms

Voor jou verandert er niets. Je hebt direct toegang tot al je gegevens.

Je krijgt de eerste keer na inloggen wel de vraag om je e-mailadres of telefoonnummer achter te laten. We raden je aan om hier voor e-mail te kiezen, zodat je ook toegang hebt als je bijvoorbeeld je mobiel, waarop je de DigiD-sms ontvangt, niet bij de hand hebt.

Optie 3: je logt in met je PZP-relatienummer en wachtwoord

Log in met je PZP-relatienummer en wachtwoord. Je krijgt de vraag om je e-mailadres of telefoonnummer achter te laten. Als je dat hebt gedaan, dan ontvang je een activatiecode per e-mail of sms. Die vul je in. We raden je aan om na deze stap ook nog de andere optie te activeren, zodat je ook toegang hebt als je bijvoorbeeld je mobiel of mail even niet bij de hand hebt.

Als je de volgende keer op Mijn PZP de extra beveiligde gegevens wilt bekijken, ontvang je een beveiligingscode op het telefoonnummer of e-mailadres dat je hebt opgegeven. Nadat je de code hebt ingevuld, kun je je gegevens bekijken.

Inloggen Mijn PZP

Veelgestelde vragen

Ik wil de codes per e-mail, maar er wordt telkens om een andere code gevraagd. Wat moet ik doen?

Werkt je e-mail via hetzelfde programma als waarmee je Mijn PZP bezoekt (bijv. Internet Explorer)? En krijg je telkens een andere letter en volgnummer dan waarom gevraagd wordt? Dan open je waarschijnlijk je e-mail in hetzelfde tabblad. Daardoor wordt de zojuist verstuurde code echter ongeldig. Dit los je op door Mijn PZP niet te sluiten, maar open te laten staan tijdens het opzoeken van de code. Daarvoor open je je e-mail in een nieuw “tabblad” door bovenaan het venster op het vierkante blokje naast of direct onder https://welkom.pzp.mijnzv.nl/ te klikken. Afhankelijk van welk programma je gebruikt ziet dit er ongeveer zo uit:


Ik log al in met mijn DigiD. Waarom wordt er toch om een code gevraagd?

Wij zijn wettelijk verplicht om je medische gegevens extra te beveiligen. Net zoals andere organisaties waar je je medische gegevens kunt bekijken. Als je inlogt bij DigiD kun je kiezen voor inloggen met een extra controle via SMS. In dat geval worden er geen extra codes gevraagd. Wel vragen wij je de eerste keer te registreren. Dit doen wij omdat wij niet kunnen zien of je altijd met DigiD via SMS inlogt. Hiermee activeer je ook onze extra beveiligingslaag voor je medische gegevens. Kies je bij DigiD voor inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord? Dan gaat de extra beveiliging via PZP. Hiervoor kun je je de eerste keer bij ons registreren. In het vervolg sturen wij je dan een code als je die nodig hebt. Je kunt er vervolgens ook voor kiezen om het apparaat waarmee je de pagina bezoekt te vertrouwen, zodat je daarop geen codes meer nodig hebt. Dit blijft in werking, zolang er geen wijzigingen worden aangebracht op je apparaat.

Is het mogelijk om minder vaak een code in te voeren?

Ja, als je inlogt met je relatienummer en wachtwoord of bij DigiD met alleen gebruikersnaam en wachtwoord (zonder sms), dan kun je op het scherm waar je onze code invoert ervoor kiezen het apparaat waarmee je Mijn PZP bezoekt te onthouden. Je hoeft vervolgens meestal geen code meer in te voeren, zolang de instellingen op je apparaat gelijk blijven.

Accountteam PZP